Sākas lielvalstu sarunas ar Irānu

Šodien sākas pasaules lielvaru sarunas par Irānas kodolprogrammu. Sanāksme sākas vien dažas dienas pēc tam, kad Teherāna atklāja, ka būvē otro urāna bagātināšanas rūpnīcu.

Ženēvā ar Irānas delegāciju tiekas piecu ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu — ASV, Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Krievijas — un Vācijas pārstāvji. Vēl pirms sanāksmes Vācijas pārstāvji par tikšanos izteicās pesimistiski, norādot, ka Irāna ar pārējām valstīm nesadarbojas. Savukārt ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūras (IAEA) paziņoja, ka Irāna atrodas „likuma nepareizajā pusē” un apsūdzēja to par urāna ražotnes slēpšanu. „Irānai mūs bija jāinformē tanī pašā dienā, kad tā nolēma rūpnīcu celt. Viņi to neizdarīja,” sacīja aģentūras vadītājs Mohammeds ElBaradejs.

Irāna ir solījusi atļaut IAEA inspektoriem pārbaudīt jauno objektu, tomēr vēl nav paziņojusi, kad pārbaudes notiks. Pie viena Teherāna atkārtoti ir norādījusi, ka izslēdz iespēju pakļauties rietumvalstu prasībām atteikties no kodolprogrammas.

ASV un tās sabiedrotās valstis apsver iespējas pastiprināt pret Irānu noteiktās sankcijas. ANO Drošības padome līdz šim jau trīs reizes ir noteikusi pret Irānu sankcijas, tomēr piespiest to atteikties no kodolprogrammas nav izdevies. Vienlaikus Vašingtona ir devusi signālus, ka vēlas rīkot tiešas sarunas ar Irānu.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais