ASV žurnāls "Time" par 2010.gada cilvēku atzīst "Facebook" dibinātāju Cukerbergu

© Scanpix

ASV žurnāls "Time" trešdien par 2010. Gada cilvēku atzinis sociālā tīkla dibinātāju un izpilddirektoru Marku Cukerbergu.

To paziņoja "Time" redaktors Ričards Stengels televīzijas NBC programmā "Today".

Stengels šo izvēli skaidro ar to, ka Cukerbergs atrodas pārmaiņu centrā. "Dzimis 1984.gadā, tajā pašā gadā, kad tika izgudrots "Macintosh" dators, viņš ir gan savas paaudzes produkts, gan tās arhitekts," raksta žurnāla redaktors.

26 gadus vecais Cukerbergs ir viens no pasaules jaunākajiem miljardieriem, bet savu bagātību viņš guvis pats, 2004.gadā Hārvarda universitātes kopmītņu istabiņā izveidojot sociālo tīklu "Facebook", lai savienotu koledžu studentus vienotā tīklā. Šobrīd viņa izveidotajā tīklā ir apvienojušies 550 miljonu cilvēku no visas pasaules, kas sarunājas 75 dažādās valodās.

Katru gadu "Time" redakcija izraugās Gada cilvēku, kurš labā vai sliktā nozīmē ir ietekmējis konkrētā gada notikumus. Šis var nebūt viens konkrēts cilvēks, bet arī cilvēku grupa, kas kaut ko ir mainījusi sabiedrībā.

Šogad uz pēdām Cukerbergam mina interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs un vadītājs Džuljens Esanžs, kuru otrdien par Gada cilvēku internetbalsojumā atzina "Time" lasītāji.

Šim titulam tuvu bija arī Afganistānas prezidents Hamids Karzajs un brīnumainā kārtā izglābtie 33 Čīles kalnrači, kas raktuvē bija iesprostoti 69 dienas.

Arī ASV sabiedriskā kustība "Tea Party" ("Tējas dzeršanas kustība") bija izvirzīta Gada cilvēka titulam. Šī kustība kopš 2009.gada organizē vietēja vai nacionāla mēroga protestus, aicinot valdību samazināt savus izdevumus un nepalielināt nodokļus.

Pērn šo titulu saņēma ASV centrālās bankas - Federālās rezervju sistēmas - vadītājs Bens Bernanke.

Svarīgākais