Krievijas armijā sākas rudens iesaukums

Krievijas obligātā militārā dienesta rudens iesaukuma laikā, kas Krievijā notiek no šodienas līdz 31. decembrim, Aizsardzības ministrija plānojusi iesaukt 270 tūkstošus cilvēku, tostarp 10 tūkstošus iepriekš sodītu personu.

Militārpersonas žēlojas, ka daudziem jauniesauktajiem ir pārlieku slikta veselība — turpat pusei ir medicīniska rakstura ierobežojumi. Rudenī iesaucamo skaits ir par apmēram 11 procentiem mazāks nekā pavasarī iesaukto.

Rudens iesaukuma trīs mēnešu laikā topošos karavīrus vētīs 81 kara komisariāts. To skaits ir samazināts no iepriekšējiem 1647: armijas reformu dēļ komisariātu skaits ir samazināts, turklāt tagad tajos dien tikai civilie speciālisti, nevis militārpersonas. Šādas pārmaiņas Aizsardzības ministrija skaidro ar vēlmi pastiprināt kontroli un nepieļaut korupciju.

Jauniešiem būs jādien viens gads, tomēr daļai no viņiem var būt jādien Dienvidosetijā un Abhāzijā. Kā norāda Gazeta.ru, Aizsardzības ministrija šādā veidā ir nonākusi pretrunā ar saviem agrākajiem izteikumiem. Kad pērnā gada Gruzijas un Krievijas kara laikā izskanēja informācija, ka Kaukāzā karo obligātā dienestā iesauktie, Aizsardzības ministrija šādas versijas, noraidīja, paziņojot, ka aiz robežām dislocēti tiek tikai algotņi. Tomēr tagad ministrija pieļauj, ka pēc militārās specialitātes iegūšanas karavīri var tikt nosūtīti arī uz dienesta vietu ārpus Krievijas teritorijas.

Svarīgākais