Miris ASV diplomātijas veterāns Ričards Holbruks

ASV prezidenta īpašais sūtnis Afganistānā un Pakistānā Ričards Holbruks, kurš bija viens no pieredzējušākajiem amerikāņu diplomātiem, pirmdien nomira Vašingtonā 69 gadu vecumā pēc otras operācijas, kas tika veikta aortas plīsuma dēļ.

Holbruks, kura diplomātiskā karjera ilgusi gandrīz 50 gadus, piektdien saslima, tiekoties ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni, un tika aizvests uz Džordža Vašingtona Universitātes slimnīcu Vašingtonā, kur viņam izdarīja abas operācijas.

"Es un Mišela esam dziļi apbēdināti par Ričarda Holbruka aiziešanu, kurš bija īsts Amerikas ārpolitikas gigants un ir padarījis Ameriku spēcīgāku, drošāku un cienījamāku. Viņš bija patiesi unikāla personība, kuru atcerēsies viņa nenogurstošās diplomātijas, valsts mīlestības un miera centienu dēļ," sacīja ASV prezidents Baraks Obama.

Holbruks ir darbojies ASV diplomātijā kopš 1962.gada, kad ārlietu dienesta uzdevumā tika nosūtīts uz Vjetnamu, un ir bijis diplomāts visās prezidentu demokrātu valdībās no Džona Kenedija līdz Barakam Obamam.

Viņš ir bijis ASV vēstnieks ANO un Vācijā, kā arī valsts sekretāra palīgs.

Holbruka reputāciju ārpolitikā nostiprināja viņa loma Bosnijas kara izbeigšanā 1995.gada novembrī.

Neilgi pēc Obamas inaugurācijas prezidenta amatā 2009.gada janvārī Holbruks tika iecelts par prezidenta īpašo pārstāvi Afganistānā un Pakistānā, lai panāktu abu valstu vienotu cīņu pret talibiem un "Al Qaeda". Esot šajā amatā, Holbruks panāca ASV civilo ekspertu skaita trīskāršošanu Afganistānā līdz vairāk nekā tūkstotim, lai sekmētu šīs valsts lauksaimniecības, ekonomikas un civilo institūciju attīstību.

Holbruks, kurš ticis dēvēts par "buldozeru" un "buldogu", reiz sacīja, ka viņam nav iebildumu runāt pat ar amorāliem cilvēkiem, ja šīs sarunas kalpo miera centieniem.

Pasaulē

ASV demokrātu prezidenta amata kandidāte Kamala Herisa trešdien sniedza pirmo interviju konservatīvajam telekanālam "Fox News", Herisai cita starpā norādot, ka viņas prezidentūra, gadījumā ja uzvarēs vēlēšanās, nebūs Džo Baidena prezidentūras turpinājums.

Svarīgākais