Izraēla atbrīvo 20 palestīniešu cietumnieces

Izraēla apmaiņā pret pierādījumiem, ka 2006. gada vasarā nolaupītais karavīrs ir dzīvs, piekritusi no cietuma atbrīvot 20 palestīniešu teroristes. 15 gadus vecā Bareaha Malkī ir pirmā cietumniece, ko Izraēla atbrīvoja, un tas notika šodien.

B. Malkī, kas šodien atgriezās pie ģimenes bēgļu nometnē Rietumkrastā, cietumā bija pavadījusi 11 mēnešus. Viņa bija notiesāta par slepkavības mēģinājumu. Pārējās 19 palestīnietes tiks atbrīvotas rīt. Izraēlas likumdošana paredz, ka pirms amnestēto atbrīvošanas ir nogaidāmas 48 stundas, lai būtu laiks pārsūdzēt lēmumu par atbrīvošanu. Nav skaidrs, kāpēc B. Malkī tika atbrīvota agrāk, vēsta BBC. „Puisis, kas atbild par Hašaronas cietumu, sacīja, ka es tieku atbrīvota saistībā ar Šalita darījumu,” viņa sacīja žurnālistiem. Savukārt Izraēlas Ieslodzījumu dienesta preses pārstāvis paskaidroja, ka priekšlaicīgas atbrīvošanas padome samazinājusi viņas termiņu un ka tiesnesis licis ieslodzīto atbrīvot. Meitenes soda termiņam bija jābeidzas nākamajā mēnesī. Izraēlas cietumos par dažādiem ar apdraudējumu saistītiem pārkāpumiem ir ieslodzīti apmēram 10 tūkstoši palestīniešu.

Apmaiņā pret palestīniešu cietumniekiem Izraēla rīt cer saņemt materiālus, kas apliecinātu, ka palestīniešu grupējumu gūstā Gazā turētais kaprālis Gilads Šalits vēl ir dzīvs. Kopš karavīra nolaupīšanas Izraēlā ir nonācis viens audioieraksts un trīs vēstules. Jaunākā no tām datēta ar pagājušo gadu. Organizācija Tautas presestības komiteja, kas aptver vairākas Gazas kaujinieku kustības, paziņojusi, ka pret cietumnieku atbrīvošanu nosūtīs vienu minūti ilgu videomateriālu.

„Ir svarīgi, lai visa pasaule zinātu, ka Gilads Šalits ir dzīvs un ka viņam klājas labi, un ka HAMĀS ir atbildīgi par viņa labklājību un likteni,” teikts Izraēlas premjerminista Benjamina Netanjahu izplatītajā paziņojumā. „Drīz būs izšķirošās Gilada Šalita atbrīvošanas sarunu pakāpes,” paziņojis Izraēlas Drošības dienests. „Izraēla iegūt atjauninātu un nešaubīgu pierādījumu par Gilada Šalita stāvokli un statusu.”