Islāmisti draud Zviedrijai

© Scanpix

Nedēļas nogalē notikušos sprādzienus Stokholmā, kas rīkoti, atriebjoties par pravieša Muhameda karikatūrām un Zviedrijas karavīru dienestu Afganistānā, varas iestādes atzinušas par terora aktu.

Sestdienas pēcpusdienā Stokholmas iepirkšanās centrā ar desmit līdz 15 minūšu starpību nogranda divi sprādzieni, ir atrasts viens bojāgājušais. Domājams, ka viņš bijis spridzinātājs – zviedru laikraksti vēsta, ka uzsprāgusi pie viņa vēdera piestiprināta ierīce un viņam bijusi soma ar naglām. Sprādzienā ievainojumus guvuši divi cilvēki. Vienā no sprādzieniem izmantota automašīna, kurā ievietoti gāzes baloni. Ārlietu ministrs Karls Bilts paziņojis, ka teroristiem uzbrukums nav izdevies, kā plānots, bet atzinis, ka citā situācijā "sekas būtu katastrofālas".

Brīdi pirms eksplozijām Zviedrijas Drošības dienests bija saņēmis epasta ziņojumu, kurā izteikti nekonkrēti draudi, jo Zviedrija nav nosodījusi mākslinieka Lāša Vilka karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu, kā arī ir sūtījusi karavīrus uz Afganistānu. Šo ziņojumu ir saņēmusi arī Zviedrijas ziņu aģentūra TT, un aģentūras citētajā vēstījumā solīts, ka Zviedrijā un Eiropā aktivizēsies islāma kaujinieki un zviedri "mirs tāpat kā mūsu brāļi, māsas un bērni", savukārt pravieša Muhameda karikatūru nenosodīšana raksturota kā "pravieša pazemošana un muļķīgs atbalsts cūkai Vilkam". 2007. gadā L. Vilks Muhamedu bija attēlojis kā suni, un kopš tā laika viņam vairākkārt ir izteikti nāves draudi, kā arī ir bijis vismaz viens mēģinājums viņu nogalināt. Līdzīgu likteni ir piedzīvojis arī dāņu mākslinieks Kurts Vestergārds, kura zīmējums bija viens no tiem, kas 2005. un 2006. gadā daudzviet pasaulē izraisīja musulmaņu nemierus.

Afganistānā pašlaik dienē apmēram 500 zviedru karavīru. To mandāts beidzas nākamā gada 1. janvārī, un parlamentam vēl ir jābalso, vai turpināt to misiju, ziņo AFP.

Oktobrī Zviedrija terora draudu līmeni piecu ballu skalā paaugstināja līdz trīs, jo bija saņemtas ziņas, ka Zviedrijā bāzēti grupējumi gatavojas rīkot terora aktus. Toreiz drošības policija gan skaidroja, ka terora trauksmes līmenis Zviedrijā joprojām ir zemāks nekā daudzās citās Eiropas valstīs, vēsta AP. Arī pēc sestdienas sprādzieniem terorisma draudu līmenis valstī nav palielināts. Līdz šim Zviedrijā lielu terora aktu nav bijis.

Pēc sprādzieniem Stokholmas lielākās mošejas šeihs Hasans Musa aģentūrai TT nosūtīja paziņojumu, kurā nosodīti jebkāda veida uzbrukumi, baiļu sēšana, vardarbība un draudi pret nevainīgiem cilvēkiem neatkarīgi no uzbrukumu motīviem.

Svarīgākais