Horvātija izdod ekspremjera aresta orderi

Horvātijas prokuratūra ir izdevusi bijušā premjerministra Ivo Sanadera aresta orderi. Arestējamais politiķis valsti atstāja, īsi pirms parlaments nobalsoja par viņa juridiskās imunitātes atcelšanu, tomēr pēc tam I. Sanaders paziņojis, ka tā nav bēgšana no valsts.

Aresta orderī teikts, ka I. Sanaders tiek meklēts saistībā ar amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un dalību kriminālos pasākumos. Prokuratūra ir izšķīrusies par brīvības atņemšanu, jo viņš ir atstājis valsti un izmeklēšanas laikā var ietekmēt lieciniekus, vēsta AFP.

Vietējie politikas vērotāji pieļauj, ka vēršanās pret I. Sanaderu, kurš desmit gadu bija premjerministra amatā, varētu palīdzēt Horvātijai ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Horvātija nākamgad cer pabeigt sarunas ar ES, bet, lai tas notiktu, valdībai Brisele ir jāpārliecina par savu gatavību un spēju tikt galā ar korupciju. Politikas analītiķis Damirs Grubiša norāda, ka notikušais ir "mazs solis demokrātijai, bet liels – Horvātijai", jo nekad iepriekš apsūdzības nav draudējušas tik augstai amatpersonai.

I. Sanaders savai aizstāvībai ir nolīdzis advokātu Mato Matiču un ar viņa starpniecību noliedzis, ka ir aizbēdzis no valsts. "Viņš man teica, lai es informēju atbildīgās institūcijas, ka viņš nav aizbēdzis un atgriezīsies pēc trim vai četrām dienām," intervijā valsts televīzijai sacīja M. Matičs. Pirms parlamenta balsojuma I. Sanaders devās uz Slovēniju, bet pašlaik viņa atrašanās vieta nav zināma.

Par premjerministru I. Sanaders kļuva 2003. gadā, savukārt 2009. gadā no amata demisionēja, tā arī nepaskaidrojot iemeslus. Jau tanī laikā klīda baumas, ka šis solis saistīts ar krimināllietām. Šā gada janvārī viņu no savām rindām izslēdza valdošā partija Horvātijas demokrātiskā savienība (HDZ).

Kopš I. Sanadera demisijas valdību vada bijusī viņa vietniece Jadranka Kosore, kura sākusi plašu kampaņu pret korupciju. Pagājušā gada septembrī policija arestēja Muitas dienesta vadītāju Mladenu Barisiču, kurš ir I. Sanadera tuvs draugs un bija arī HDZ kasieris. Horvātu masu saziņas līdzekļi vēsta, ka arestētais ir liecinājis pret I. Sanaderu. Pēdējo nedēļu laikā korupcijas lietu izmeklēšanas laikā arestēti arī citi I. Sanadera sabiedrotie un partneri, un nu izmeklētāji ir savākuši gana daudz pierādījumu arī pret viņu pašu.