Beidzies Somijas aviosabiedrības "Finnair" stjuartu streiks

Somijas aviosabiedrības "Finnair" stjuartu streiks, kas bija ildzis 10 dienas, naktī uz piektdienu tika izbeigts pēc kompānijas un arodbiedrības vienošanās par kompromisa darba līgumu, paziņoja valsts darba vidutāja birojs.

Kompromiss paredz noslēgt darba līgumu uz trim gadiem, kuru neviena no abām pusēm nevarētu lauzt atšķirībā no iepriekš piedāvātajiem līguma variantiem, kurus noraidīja Stjuartu arodbiedrība.

"Citādi tas ir gandrīz tāds pats kā iepriekšējā variantā, ir tikai precizētas dažas detaļas," paziņoja "Finnair" pārstāvis sarunās Kajs Šmits.

"Finnair" preses sekretāre Hanna-Kaisa Nurmi atzina, ka pēc streika beigām būs vajadzīgas apmēram trīs dienas, lai atjaunotu normālu reisu grafiku. Streika dēļ piektdien ir atcelti vairāk nekā 200 reisu.

Kopš streika sākuma ir tikuši atcelti vairāk nekā 1800 reisu, skarot vidēji 9000 pasažierus dienā.

"Finnair" stjuarti kopš 30.novembra streikoja, paužot neapmierinātību ar kompānijas piedāvātā jaunā darba līguma nosacījumiem. Otrdien streikotājus sāka atbalstīt citas arodbiedrības, pārtraucot degvielas piegādes "Finnair" un veicot citus pasākumus pret šo kompāniju. Streiku dēļ "Finnair" ir spējusi apkalpot tikai trešdaļu reisu.

Vecā darba līguma termiņš beidzās vasaras sākumā, bet stjuarti bija neaapmierināti ar jaunā līguma nosacījumiem. Arodbiedrība kategoriski noraidīja "Finnair" ieceri samazināt brīvdienu skaitu, kas tiek dotas personālam pēc ilgiem lidojumiem.