Rumānijā pārapbedītas Čaušesku mirstīgās atliekas

Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē ir pārbedītas bijušā diktatora Nikolajes Čaušesku un viņa dzīvesbiedres Elenas mirstīgās atliekas, kas pirms pieciem mēnešiem tika ekshumētas to identitātes pārbaudīšanai, piektdien ziņoja britu raidsabiedrība BBC.

Čaušesku mirstīgo atlieku identitāte novembra sākumā tika apstiprināta, salīdzinot to dezoksiribonukleīnskābju (DNS) paraugus ar Čaušesku brāļa un dēla DNS paraugiem.

Čaušesku un viņa sievas Elenas mirstīgās atliekas jūlijā tika ekshumētas kapsētā Bukarestē pēc radinieku lūguma, lai paņemtu paraugus DNS testiem un pārbaudītu to identitāti.

Eksdiktatora dēls kodolfiziķis Valentīns Čaušesku ir apmierināts ar DNS testu rezultātiem un to, ka viņa vecāki bija apbedīti valdības norādītajā vietā.

Čaušesku bija Rumānijas komunistiskās partijas ģenerālsekretārs un valsts vadītājs no 1965. līdz 1989.gadam. Viņa sieva šajā laikā pārraudzīja Rumānijas kultūru, zinātni un citas nozares.

1989.gada decembrī tautas protestu laikā Čaušesku tika gāzts un kopā ar sievu bēga no Bukarestes ar helikopteru, bet viņi tika aizturēti pēc armijas pāriešanas protestētāju pusē un nosūtīti uz karaspēka daļu Bukarestē.

1989.gada 25.decembrī kara tribunāls Čaušesku pārim piesprieda nāvessodu, kas tajā pašā dienā tika izpildīts nošaujot. Viņu mirstīgās atliekas apbedīja Genčas militārajā kapsētā Bukarestē.

Svarīgākais