Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Amerikāņu bagātnieki gada laikā zaudējuši 300 miljardus

Bils Geitss © Reuters

Žurnāla Forbes ikgadējās bagātnieku skaitīšanas dati vēsta, ka turīgākie amerikāņi pēdējo 12 mēnešu laikā ir zaudējuši 300 miljardus dolāru. Visvairāk zaudējis ir investors Vorens Bafets, no kura saimniecības izgaisuši desmit miljardi. Tas noticis uzņēmuma Berkshire Hathaway zaudējumu dēļ.

Bagātnieku saraksta pirmajā vietā šogad atkal ir Microsoft dibinātājs un filantrops Bils Geitss, kuram pieder 50 miljardi dolāru — tas ir par septiņiem miljardiem mazāk nekā pērn.

V. Batets pašlaik ir otrais bagātākais, savukārt trešais ir programmatūras uzņēmuma Oracle vadītājs Lorenss Elisons. Viņš ir vienīgais no desmit bagātākajiem, kuru īpašumu vērtība ir saglabājusies nemainīga — tie ir 27 miljardi dolāru. No 400 turīgajiem tikai 28 cilvēkiem bagātības ir nākušas klāt. Tāds veiksminieks ir baņķieris Endrjū Bīls, kurš savu īpašumu vērtību trīskāršojis līdz 4,5 miljardiem — viņam tas izdevies, pērkot lētus aizdevumus un finanšu aktīvus.

Kopumā 400 bagātāko amerikāņu rīcībā ir 1,27 triljoni dolāru — pērn šī summa bija 1,57 triljoni. Kopš 1982. gada, kad Forbes skaita 400 bagātnieku kapitālu, šī ir tikai piektā reize, kad viņu īpašumu vērtība ir kritusies. Šo kritumu žurnāls skaidro ar „nedrošajiem kapitāla tirgiem un nekustamā īpašuma cenām, kā arī krāpšanām un šķiršanās prāvām”.

Lai iekļūtu Forbes sarakstā, šogad minimālā bagātību summa bija „tikai” 950 miljoni. Pērn tie bija 1,3 miljardi.