Ēģiptes kurortā tūristiem jāsargas no haizivīm

© Scanpix

Ēģiptes populārajā Šarmelšeihas kūrortā pēdējās nedēļas laikā haizivis ir nogalinājušas vienu atpūtnieku, bet ievainojušas trīs. Varasiestādes ir norobežojušas peldvietas Sarkanajā jūrā, bet pētnieki mēģina skaidrot, kāpēc haizivis pēdējā laikā kļuvušas agresīvas.

Pagājušajā svētdienā haizivs dažus metrus no krasta saplosīja kādu tūristi no Vācijas. Iepriekšējās dienās ievainojumus bija guvuši tūristi no Krievijas un Ukrainas, kuriem tika nokostas rokas vai kājas. Speciālisti bija mēģinājuši izķert šajos ūdeņos esošās haizivis. Viena no plēsoņām ir noķerta, bet tā, kura saplosīja kundzi no Vācijas, joprojām ir brīvībā.

Kā raksta žurnāls Time, haizivju uzbrukumi cilvēkiem pasaulē notiek ārkārtīgi reti. Sliktākajā gadījumā gadā var būt ap simt uzbrukumu, turklāt tikai aptuveni 15 procenti ir nāvējoši. Krietni biežāk nāvi izraisa bites, indīgas čūskas, zibens spērieni un negadījumi mājās.

ASV jūras biologs un haizivju speciālists Džordžs Burgess BBC sacīja, ka to medības ir bezjēdzīgas. "Notiekošais būtībā ir plēsoņu racionāli mēģinājumi atrast barību," sacīja biologs. Viņš norāda, ka uzbrukumus varētu būt izprovocējuši vides apstākļi. Arī citi vides speciālisti domā, ka haizivis cilvēkiem uzbrūk to dabiskās vides noplicināšanas, tajā skaitā pārlieku lielās nozvejas, dēļ. Ir izskanējusi arī informācija, ka no laivām nelikumīgi jūrā tiek izgāzta dzīvnieku gaļa, lai haizivis pievilinātu un tūristi varētu tās redzēt un fotografēt. Trešais pieņēmums ir tāds, ka transportēšanas laikā mirušu dzīvnieku atliekas jūrā ir izgāztas no kāda kravas kuģa.

Speciālisti aicina cilvēkus bīstamajos ūdeņos nepeldēt vieniem, turēties rifa iekšpusē, kā arī nepeldēt naktīs. Varasiestādes akvalangistus iesācējus pārcēlušas uz 80 kilometrus attālo Dahabas kūrortu, savukārt pieredzējušajiem ūdenslīdējiem Šarmelšeihas ūdeņi kopš otrdienas atkal ir pieejami, izņemot trīs kilometrus platu joslu, kurā notika haizivju uzbrukumi.

Šarmelšeihas kūrorts ir plaucis kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem. Pašlaik tur ir vairāk nekā simt viesnīcu. Tūristiem ir pieejamas ne tikai plašas pludmales, bet arī safari ekskursijas tuksnesī un vētraina nakts dzīve, raksta AP.

Ēģiptes varasiestādes ir nobažījušās par haizivju uzbrukumu ietekmi uz tūrisma nozari, kas valstij dod daudz naudas. Pagājušajā gadā ienākumi no šīs nozares bija 11,6 miljardi dolāru, kas ir apmēram divas trešdaļas no Ēģiptes kopējiem budžeta ieņēmumiem.

Svarīgākais