Haiti vardarbīgos protestos pret vēlēšanu rezultātiem četri bojāgājušie; slēgtas lidostas

Haiti notiekošie protesti pret paziņotajiem prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas rezultātiem trešdien pārauga vardarbībā, kurā gājuši bojā četri cilvēki, un varas iestādes tās dēļ slēdza lidostas.

Otrdienas vakarā tika paziņots, ka prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 28.novembrī bijusī pirmā lēdija Mirlanda Manigā ieguvusi 31 procentu balsu, bet valdības atbalstīts kandidāts Žids Selestēns - 22 procentus, un viņi sacentīsies vēlēšanu otrajā kārtā 16.janvārī.

Pret paziņotajiem pirmās kārtas rezultātiem iebilst populārs karnevālu dziedātājs Mišels Martelī, kurš saskaņā ar tiem ieguvis 21 procentu balsu, atpaliekot no Selestēna par 6,8 tūkstošiem balsu. Martelī uzskata, ka balsis saskaitītas nepareizi un otrajā kārtā jākandidē viņam un Manigā, bet ne Selestēnam.

Haiti galvaspilsētā Portoprensā otrdien sākās Martelī piekritēju protesti, kas trešdien izplatījās uz citām pilsētām. Protestētāji aizdedzināja vairākas ēkas, tai skaitā Haiti valdošās partijas "Inite" ("Vienotība") biroju, kuru viņi apsūdz rezultātu viltošanā par labu Selestēnam.

Martelī aicināja savus piekritējus rīkot tikai nevardarbīgus protestus un nepadoties provokācijām.

"Es saprotu jūsu dusmas. Tautai ir tiesības protestēt bez vardarbības .. Es būšu ar jums līdz galīgajai uzvarai," sacīja Martelī, Haiti radio uzrunājot savus piekritējus.

Viņš arī paziņoja, ka "Pagaidu vēlēšanu padome ar nepareiziem rezultātiem ir iegrūdusi valsti krīzē". "Starptautiskā sabiedrība, nacionālie un starptautiskie novērotāji atzīst, ka šie rezultāti nav pareizi," sacīja Martelī.

Arī Haiti prezidents Renē Prevāls, kurš atbalsta Selestēna kandidatūru, aicināja iedzīvotājus saglabāt mieru. "Rīkojiet demonstrācijas, tās ir jūsu tiesības. Bet neuzbrūciet sabiedriskām ēkām, uzņēmumiem vai privātīpašumam. Jūs radāt sliktu Haiti tēlu. Konflikti netiek atrisināti, dedzinot un laužot lietas. Saņemieties, haitieši," aicināja Prevāls.

Protestētāju sadursmēs ar policiju un ANO miera spēkiem Haiti dienvidu pilsētā Kajesā tika nošauti trīs demonstranti, bet bruņotās sadursmēs Kapaitjēnas pilsētā tika nošauts viens protestētājs.

Starptautiskie novērotāji ir apstiprinājuši, ka vēlēšanu laikā notikusi vardarbība, iebiedēšana un rezultātu viltošana.

Haiti amatpersonas atzīst, ka vēlētāju sarakstos bija daudzi zemestrīcē bojāgājušie, savukārt daudzi dzīvie vēlētāji nebija saņēmuši balsošanai nepieciešamos dokumentus.