Spriedze Korejas pussalā pieaug

Vakar, sākoties Dienvidkorejas un ASV kopējām militārajām mācībām, Ziemeļkoreja savas raķetes bija sagatavojusi uzbrukumam, bet Ķīna, kas pagājušajā nedēļā notikušo abu Koreju apšaudi nav nosodījusi, aicināja nekavējoties rīkot sarunas.

ASV un Dienvidkorejas militārās mācības ir Vašingtonas un Seulas mēģinājums iebiedēt Phenjanu, vēsta AFP. Tās notiks Dzeltenajā jūrā aptuveni 125 kilometrus no abu Koreju robežas un aptuveni 40 kilometru no krasta. Mācībās tiek izmantoti amerikāņu un dienvidkorejiešu karakuģi un lidmašīnas.

Drīz pēc mācību sākuma Ziemeļkoreja paziņoja, ka gadījumā, ja tiks pārkāptas tās robežas, sekos uzbrukums. Abām Korejām ir strīds par jūras robežu, kas vairo risku, ka tuvošanos robežai var uzskatīt par robežas pārkāpumu. "Uz ikvienu provokāciju mūsu teritorijā mēs atbildēsim ar nežēlīgu militāru triecienu," teikts paziņojumā, kuru izplatījusi Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA. Kā vēsta Dienvidkorejas aģentūra Jonhap, Ziemeļkoreja ir sagatavojusi savas zeme–zeme tipa raķetes, tomēr Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija šīs ziņas vakar nekomentēja. Dienvidkorejas prezidents Lī Mjunbaks paziņoja, ka "vēl kādas Ziemeļkorejas provokācijas gadījumā mēs spēcīgi atbildēsim".

Reģiona valstis ir iesaistījušās arī diplomātiskos mēģinājumos spriedzi mazināt – gan izsakot arī dažādus brīdinājumus cita citai. Ķīnas ārlietu politikas padomnieks Dai Binguo ir ticies ar Dienvidkorejas prezidentu Lī Mjunbaku un paziņojis, ka Pekina mēģinās panākt, lai situācija nepasliktinās vēl vairāk. Ziemeļkorejas parlamenta priekšsēdētājs nākamajā nedēļā ir ielūgts vizītē Pekinā, vēsta BBC.

Savukārt Dienvidkorejas prezidents aicināja Ķīnu ieņemt "godīgāku un atbildīgāku pozīciju" abu Koreju attiecību jautājumā. Ķīna, kas ir nozīmīgākā Ziemeļkorejas partnere, nav steigusies pievienoties Jonjonas salas apšaudes nosodījumam. Tomēr tā aicina nākamā mēneša sākumā Pekinā rīkot sešpusēju sanāksmi, kurā piedalītos abu Koreju, Ķīnas, Japānas, Krievijas un ASV pārstāvji. Ķīna gan šo piedāvājumu neuzskata par sešpusējo sarunu atsākšanu, kuras pirms diviem gadiem Phenjana pameta, un arī Dienvidkorejas prezidents ir izteicies, ka pašlaik nav īstais laiks sarunām, raksta Reuters.

Svarīgākais