Baltijas valstīs aiztur starptautisku autozagļu grupējumu

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas tiesībsargājošās iestādes aizturējušas 14 starptautiskus autozagļus, kas bija specializējušies dārgu automašīnu aizdzīšanā.

Igaunijas Dienvidu prokuratūra trešdien informēja, ka pagājušajā nedēļā Igaunijā tika aizturēti trīs Lietuvas pilsoņi, kas tiek turēti aizdomās par 18 automašīnu zādzību un zādzību mēģinājumiem Igaunijas dienvidos un Pērnavas pilsētā.

"Kopumā, veiksmīgi sadarbojoties Baltijas valstu tiesībsargājošajām institūcijām, līdz šodienai izdevies aizturēt un apcietināt 14 cilvēku, kas dzīvo Latvijā un Lietuvā. Viņi tiek turēti aizdomās par darbību, kas saistītas ar automašīnu zādzībām, veikšanu laikā no 2009.gada sākuma līdz šodienai," paziņoja prokuratūra.

Prokurors Aro Sīnmā paskaidroja, ka, "pēc [prokuratūras] rīcībā esošajiem pierādījumiem, grupējums ir saistīts ne tikai ar sistemātiski izdarītiem noziegumiem Baltijas valstīs, bet arī Vācijā, Skandināvijā un citur Eiropā".

Viņš paziņoja, ka grupējums zadzis jaunas un dārgas automašīnas, bet realizējis nozagtos spēkratus ārpus Eiropas Savienības robežām.

Prokurors teica, ka noziedzīgā grupējuma galvenā mītne atradās Lietuvas pilsētā Kauņā. Grupējumā darbojušās trīs autozagļu brigādes.

"Lietuvas un Latvijas iedzīvotāji bija tie, kas veica zādzības. Grupējumā darbojās: novērotājs, speciālists un atkarībā no pasūtījuma viens vai divi autovadītāji," norādīja Sīnmā.

Viņš arī atzina, ka noziedznieki atradās Igaunijā līdz tam brīdim, kamēr atrada piemērotu automašīnu. Kad automašīna bija aizdzīta, noziedznieki, pavadošās automašīnas piesegti, nekavējoties pameta Igauniju.

"Brigādēm bija elektronisku instrumentu un mehānismu komplekti, kas piemēroti konkrētu marku un tipu mašīnām. Tos izmantoja drošības signalizāciju neitralizēšanai, durvju atslēgšanai un automašīnas iedarbināšanai. Ļaundaru rīcībā bija pat radiostacijas," klāstīja Sīnmā.

"Noziedzniekus interesēja jaunas automašīnas, ne vecākas par 2006.izlaiduma gadu. Priekšroka tika dota "Honda", BMW, "Toyota" un "Lexus"," sacīja Dienvidu prokuratūras Organizētas noziedzības apkarošanas dienesta vadītājs Indreks Plompū.

Krimināllieta nodota tiesai.

Pasaulē

Peru tiesa pirmdien piesprieda bijušajam valsts prezidentam Alehandro Toledo vairāk nekā 20 gadu cietumsodu par kukuļu ņemšanu miljoniem ASV dolāru apmērā no Brazīlijas būvniecības konglomerāta "Odebrecht".