Vācijas vēstniecībās ārvalstīs jānoņem nacistu laika vēstnieku portreti

Vācijas Ārlietu ministrija ir devusi rīkojumu visām Vācijas vēstniecībām ārvalstīs noņemt vēstnieku portretus, kuri bija iecelti pirms Vācijas Federatīvās Republikas (VFR) Ārlietu ministrijas izveidošanas 1951.gadā, lai novērstu asociācijas ar nacistu varas laiku, paziņoja ministrijas preses sekretārs.

Rīkojums paredz, ka Vācijas vēstniecībās var būt izlikti apskatei tikai to vēstnieku portreti, kurus iecēlusi 1951.gadā izveidotā VFR Ārlietu ministrija.

Pie to vēstnieku portretiem, kas saistīti ar nacistu režīmu, bet iecelti par vēstniekiem 1951.gadā vai vēlāk, jāpievieno paskaidrojošs teksts, kurā šī saistība skaidri minēta.

Rīkojums dots pēc tam, kad oktobrī kādā oficiālā ziņojumā tika atmaskota nacistiskās Vācijas Ārlietu ministrijas aktīva līdzdalība holokaustā.

"Holokaustā izdzīvojušie apsveic šo portretu noņemšanu kā simbolisku signālu par mūsdienu Vācijas morālo un politisko briedumu," paziņoja Holokaustā izdzīvojušo un viņu pēcnācēju sapulce Amerikā.

"Šis papildu solis demonstrē to, ka mūsdienu Vācija nopietni cenšas sāpīgi un godīgi stāties pretī savai tumšajai pagātnei. Ir iepriecinoši, ka Vācija nosvērtā un nopietnā veidā atzīst savu morālo rēķinu pret ebreju tautu un cilvēci kopumā," teikts šīs organizācijas paziņojumā.

Svarīgākais