SVF gatavs pievienoties finansiālas palīdzības sniegšanai Īrijai

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ir gatavs pievienoties finansiālas palīdzības sniegšanai Īrijai, piešķirot aizdevumu ar daudzu gadu termiņu, svētdienas vakarā paziņoja SVF rīkotājdirektors Dominiks Stross-Kāns.

SVF vadītājs nāca klajā ar šo paziņojumu neilgi pēc tam, kad Īrijas premjerministrs Braiens Kovens pavēstīja, ka Eiropas Savienība (ES) ir piekritusi atbalstīt Īrijas lūgumu pēc šādas palīdzības, lai Īrijas finanšu problēmas neizplatītos uz citām eiro zonas valstīm.

Stross-Kāns atzinīgi novērtēja ES lēmumu un sacīja, ka SVF pēc Īrijas valdības lūguma ir gatavs pievienoties šīs palīdzības sniegšanai.

"SVF komanda, kas pašlaik ieradusies Īrijā uz tehniskām sarunām, tagad sāks ātras diskusijas par ekonomikas programmu ar Īrijas varas iestādēm, Eiropas Komisiju un Eiropas Centrālo banku," sacīja Stross-Kāns.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri svētdienas vakarā atbalstīja Īrijas lūgumu sniegt tai finansiālu palīdzību valsts ekonomikas glābšanai un paziņoja, ka ir gatavi šim nolūkam izmantot pavasarī izveidoto Eiropas Finanšu stabilitātes fondu.

Vienošanās tika panākta finanšu ministru telekonferencē. Beļģijas finanšu ministrs Didjē Reinderss informēja, ka Īrijai sniedzamās starptautiskās palīdzības apjoms būs mazāks par 100 miljardiem eiro (70,3 miljardiem latu).

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis Lielbritānija un Zviedrija, kas nav eiro zonas valstis, piekrita sniegt Īrijai tiešu divpusēju palīdzību.

Īrijai piešķiramo kredītu garantiju detaļas ir paredzēts izstrādāt Īrijas sarunās ar Eiropas Komisiju (EK), Starptautisko valūtas fondu (SVF) un Eiropas Centrālo banku (ECB) tuvāko dienu laikā Dublinā. Ir gaidāms, ka šīs garantijas ietvers stingrus atmaksas nosacījumus un ekonomikas pārstrukturēšanas prasības.

Svarīgākais