Īrijai prognozē glābšanas plānu

Īrijas Centrālās bankas vadītājs ir prognozējis, ka Īrija piekritīs saņemt lielu ārvalstu finanšu palīdzību. Valsts valdība gan pagaidām palīdzības nepieciešamību nav atzinusi, tomēr ekonomisti uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums.

Centrālās bankas vadītājs Patriks Honohans domā, ka starptautiskais aizdevums Īrijai varētu būt vairākus desmitus miljardu eiro liels. "Naudas daudzumam ir jāparāda, ka Īrijai pietiek līdzekļu, lai tiktu galā ar ikvienu problēmu tirgū. Tāds ir aizdevuma mērķis," intervijā radiostacijai RTE sacīja P. Honohans.

Gala lēmums ir jāpieņem valsts valdībai, kas noliedz, ka šādu palīdzību būtu lūgusi. Šādas palīdzības saņemšana Īrijai būtu pazemojoša, jo tādējādi Īrija zaudētu daļu suverenitātes. Trešdien Briselē notikušajā Eiropas Savienības finanšu ministru apspriedē jautājums par palīdzību Īrijai detalizēti netika skatīts, jo tās valdība nebija to pieprasījusi. Īrijas valdība iepriekš ir uzsvērusi, ka naudas pietiek vēl līdz nākamā gada vidum. Vakar Dublinā ieradās Starptautiskā valūtas fonda un Eiropas Savienības finanšu ekspertu grupa, lai izvērtētu Īrijas situāciju, un P. Honohans izteicies, ka šo speciālistu sarunas ar Īrijas valdību varētu noslēgties ar vienošanos par aizdevumu.

BBC ekonomikas nodaļas redaktors Roberts Pestons uzskata, ka Dublinai pašlaik nav daudz citu iespēju, jo tai būtu grūti rīkoties pret eirozonas partneru un savas Centrālās bankas ieteikumiem. Pretējā gadījumā tās banku sistēma zaudētu uzticību, un cilvēki masveidā sāktu izņemt naudu, tādējādi situāciju vēl vairāk pasliktinot.

Turpretim Francijas finanšu ministre Kristīne Lagarda izteikusies, ka jautājums par aizdevumu ir tikai Īrijas valdības kompetencē. "Tas ir nacionālās suverenitātes jautājums atbalstošas valstu savienības iekšienē. Es ticu, ka Īrijas valdība šajā jautājumā būs īpaši saprātīga," teica K. Lagarda. "Būtiskais jautājums ir šāds: vai ekonomika spēj nostāties uz savām kājām? Vai eiro var pastāvēt tādos apstākļos, kādi ir Īrijā? Tas ir tas, par ko Īrijas valdībai pašlaik būtu jādomā."

Situāciju Īrijas budžetā ir pasliktinājis tas, ka pēc nekustamā īpašuma burbuļa plīšanas bankām sākās grūtības atgūt kredītus, un tajās bija jāiegulda miljardi eiro no vasts budžeta.

Svarīgākais