Itālija vēlas atgriezties pie kodolenerģijas

Itālijas valdība ir nolēmusi pēc 20 gadu pārtraukuma no jauna izmantot kodolenerģiju un gatavojas būvēt vismaz četras atomelektrostacijas (AES).

Pēc Černobiļas AES avārijas Itālijā notika referendums, kurā pilsoņi nobalsoja par atteikšanos no šā enerģijas veida, un līdz 1990. gadam tika slēgtas visas AES. Tomēr tagad Itālija ir apņēmusies atkal kļūt par kodolvalsti.

Jaunizveidotās Kodoldrošības aģentūras vadītājs Umberto Veronesi sola pārliecināt sabiedrību, ka šī enerģija ir droša. "Cilvēki ir neinformēti, viņiem ir bail no spokiem, bet es visu savu dzīvi ar spokiem esmu cīnījies," saka 84 gadus vecais onkologs un opozīcijā esošās Demokrātiskās partijas senators U. Veronesi. "Mēs esam vienīgā Eiropas lielvara, kurā nav kodolenerģijas. Mēs nevaram atļauties šo enerģiju neizmantot. Tas nodrošinās lielu pozitīvu ietekmi uz darba tirgu, enerģētikas cenām un virkni rūpniecības nozaru." Kā vēsta BBC, kopš reaktoru slēgšanas Itālija bija kļuvusi par pasaulē lielāko elektroenerģijas importētājvalsti.

U. Veronesi partijas biedri bija izteikuši skepsi par viņa vadītās aģentūras efektivitāti, jo premjerministra Silvio Berluskoni valdība tās sastāvā bija

apstiprinājusi vien divus kodolfizikas speciālistus un valdi piecu cilvēku sastāvā. Šai organizācijai būs jāizvērtē reaktoru projekti, kā arī tehniskie un ekonomiskie aspekti un jāapstiprina to atrašanās vietas. Itālijas valdībai daļēji piederošā energokompānija Enel pirmās AES būvniecības darbus sāks 2013. gadā. Kopumā plānots būvēt četrus reaktorus, un tas maksās 18 miljardus eiro, vēsta Bloomberg. Elektroenerģiju, kas ražota šajās AES, Itālijas patērētāji sāks saņemt līdz 2020. gadam.

"Vissvarīgākais ir drošība, tāpēc mēs algosim cilvēkus, kas sastādīs noteikumus, lai pārbaudītu metodoloģiju un izvērtētu būvniecībā iesaistītos uzņēmumus," sola U. Veronesi, kurš pats sola lēmumus pieņemt, pamatojoties uz ekspertu slēdzieniem. Aģentūra ir ieplānojusi algot apmēram 50 cilvēku, un daļa no viņiem būs ārzemnieki. "Mums ir jāsauc atpakaļ tie cilvēki, kuri Itāliju pameta 80. gados, kā arī jāapmāca ļoti daudz jaunu cilvēku," saka U. Veronesi. Enerģētikas izpētes domnīcas Istituto Bruno Leoni vadītājs Karlo Stanjaro gan norāda, ka speciālistus piesaistīt varētu būt grūti gan ierobežotā finansējuma, gan citu neskaidru jautājumu dēļ. Turklāt, pēc viņa domām, nav arī nekādu juridisku garantiju par Kodoldrošības aģentūras politisko neatkarību un tā ir atkarīga tikai no aģentūras valdes personiskās uzticamības.

Itālija, kuras zinātnieki palīdzēja izstrādāt pirmos kodolreaktorus, ir vienīgā no G-8 grupas valstīm, kas neizmanto kodolenerģiju. Pērnā gada februārī valdība, neraugoties uz sabiedrības noraidošo attieksmi, atcēla 1987. gada referendumā pieņemto aizliegumu izmantot šo enerģijas veidu, un tanī pašā mēnesī Itālija ar Franciju noslēdza vienošanos par sadarbību kodolenerģijas atkalieviešanā.

Pagājušajā mēnesī Itālijas enerģētikas ministrs Stefano Saglija paziņoja, ka atomenerģija vairos Itālijas starptautisko prestižu, kā arī palīdzēs valstij pildīt Kioto protokola prasības un samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu apjomus.

Svarīgākais