Kosovas mediķi tirgojuši orgānus

Apsūdzība par dalību Kosovā bāzētā cilvēku orgānu tirgošanas tīklā uzrādīta septiņiem cilvēkiem, tajā skaitā kādai bijušajai Veselības ministrijas amatpersonai.

Apsūdzētie nabadzīgiem cilvēkiem solījuši maksu par viņu nierēm, bet pēc tam tās pārdevuši par 80 000 līdz 100 000 eiro. Šādas operācijas notikušas 2008. gadā, vēsta BBC. Izmeklēšanu vada Eiropas Savienības likuma un kārtības misija EULEX.

Organizētās noziedzības grupējums cilvēkus ievedis Kosovā, kur tiem tika izņemti orgāni, teikts Eiropas Savienības prokurora Džonatana Ratela izplatītajā paziņojumā. Noziedzniekiem bija izdevies piesaistīt apmēram 20 nabadzīgu ārvalstnieku, kuriem apmaiņā pret nieri bija piesolīti 14 500 eiro, taču samaksāts viņiem netika. Upuri ir no Moldovas, Kazahstānas, Krievijas un Turcijas.

No apsūdzētajiem pieci ir Kosovas pilsoņi. Viens no viņiem, Ilirs Recajs, agrāk bija augsta Veselības ministrijas amatpersona, bet 2008. gadā pēc reida klīnikā, kur tika veiktas operācijas, tika atbrīvots no amata.

Orgānu tirgotāju grupējumu vadījis Kosovas ārsts, kurš ārzemēs bija atradis sadarbības partnerus, kas vervēja upurus un kārtoja finanšu jautājumus. Aizdomās turētajiem uzrādīta apsūdzība piecos punktos, tajā skaitā par cilvēku kontrabandu, nelikumīgu medicīnisku darbību un varas ļaunprātīgu izmantošanu. Nevienu no viņiem policijai vēl nav izdevies apcietināt. Pārējie divi – mediķis no Turcijas Jūsufs Somnezs un Izraēlas pilsonis Moše Harels – ir izsludināti starptautiskā meklēšanā. J. Sonmezs par cilvēku kontrabandu un cilvēku orgānu izņemšanu ir apsūdzēts arī vairākās citās valstīs, tajā skaitā Turcijā.

Svarīgākais