Auklīte dienas centrā pedofilu vajadzībām fotogrāfējusi bērnus

Izmeklējot pedofilijas gadījumus bērnu novietnē Lielbritānijā, Plimutā, secināts, ka tur pastāvējuši ideāli apstākļi nozieguma izdarīšanai: maz novērošanas un kolēģi nav spējusi atbilstoši reaģēt uz signāliem, kas var liecināt par bērnu izmantošanu.

Pagājušajā gadā septiņi gadi cietumā tika piespriesti 40 gadus vecajai auklei Vanesai Džordžai, kura bija seksuāli izmantojusi novietnes Little Ted"s audzēkņus un, to darot, bērnus fotografējusi. Tiesā viņa atzinās septiņās seksuālo uzbrukumu epizodēs un sešās nepiedienīgu fotoattēlu veidošanas un bērniem rādīšanas epizodēs. Attēlus viņa uzņēma ar savu mobilo tālruni un sūtīja diviem citiem lietā iesaistītajiem cilvēkiem – Kolinam Blančardam un Andželai Alenai. Policija uzskatīja, ka trijotnei ir bijušas savdabīgas sacensības par to, kurš uzņems neķītrāko fotogrāfiju. Arī abi pārējie nozieguma dalībnieki tika notiesāti par pedofiliju. Noziegumā nav bijis iesaistīts neviens cits Little Ted"s personāla darbinieks.

Pēc notikušā Plimutas pilsētas dome sāka plašu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā iecienītā auklīte varēja pastrādāt šādus noziegumus un kas būtu jādara, lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos. Izmeklēšanā secināts, ka Little Ted"s bijusi ideāla vide šādiem noziegumiem. Izmeklētāji atzīmēja, ka V. Džordžai pirms iepazīšanās ar K. Blančardu nav bijis seksuālas intereses par bērniem. Tomēr arī pēc tam, kad šīs noslieces parādījās, citi iestādes darbinieki nav varējuši stāties ceļā V. Džordžai, ja arī viņa darījusi ko neatbilstošu. Citi darbinieki ir novērojuši V. Džordžas uzvedības neadekvātumu, tomēr nav zinājuši, ko šādā situācijā darīt.

Daļēji vainojamas arī nepilnības bērnu iestādes pārraudzībā. Pārbaudē, kas notika septiņus mēnešus pirms tam, kad V. Džordža sāka savus noziegumus, tika konstatēts, ka Little Ted"s uzticētie bērni saņem labu aizsardzību no nevērības un ļaunprātībām, tomēr Plimutas pilsētas domes veiktajā izmeklēšanā pēc intervijām ar darbiniekiem un bērnu vecākiem secināts, ka šī vide nebūt nav bijusi tik droša un pozitīva. Tas liecina par problēmām bērnu iestāžu izvērtēšanas sistēmā. Izmeklēšanā gan konstatēts, ka šādu pārbaužu laikā, visticamāk, tāpat nevarētu iegūt pamatu aizdomām par risku, ko V. Džordža rada bērniem.

Ziņojuma autori aicina nekavējoties izstrādāt efektīvu personāla pārraudzības sistēmu. Darbiniekiem ir jāiemācās pazīt signālus, kas liecina par bērnu iespējamu izmantošanu, kā arī jāspēj atbilstoši reaģēt uz savu kolēģu uzvedību, teikts dokumentā. Dokumenta autori gan uzsver, ka šie atklājumi nekādā veidā nemazina V. Džordžas personisko vainu notikušajā.

Bērnu novietne, kurā noziegums notika, ir slēgta, un tajā vietā pirms diviem mēnešiem darbu sākusi jauna pirmsskolas vecuma bērnu iestāde Greenshoots.

Svarīgākais