Indonēzijas cunami upuru skaits pieaug

© Scanpix

Šonedēļ Indonēziju skārušais cunami vilnis ir paņēmis vismaz 377 cilvēku dzīvības un vēl 400 cilvēki pazuduši bez vēsts. Vakar otro reizi nedēļas laikā izvirda arī Merapi vulkāns.

Cunami viļņa seku likvidēšanu un upuru meklēšanu Mentavai salā apgrūtina sliktie laikapstākļi, un palīdzības sūtījumi līdz notikuma vietai nonāca tikai trīs dienas pēc notikušā, vēsta BBC. Trīs metrus augstais vilnis pilnībā ir aizskalojis vismaz 13 ciematus, bet 11 citas apdzīvotas vietas glābēji vakar vēl nebija sasnieguši. "Laikapstākļi mainās ļoti strauji," saka Indonēzijas Sarkanā Krusta vadītājs Hidajatuls Irhams. "No rīta okeāns bija mierīgs, bet pēcpusdienā pēkšņi sāk līt. Mūsu darbinieki, kas ir sasnieguši cunami skartās teritorijas, joprojām nevar ar mums sazināties." Glābēji, kas strādā cunami viļņa skartajā teritorijā, vairs necer atrast izdzīvojušos. "Daudzi jo daudzi cilvēki tika ieskaloti jūrā," saka Rietumsumatras katastrofu vadības centra priekšnieks Harmensjahs, norādot, ka vietām no mājām pāri nav palikuši pat pamati.

2004. gada decembrī 9,1 balli stiprā zemestrīce Indijas okeānā izraisīja spēcīgu cunami cilni, kas 13 valstīs nogalināja 226 tūkstošus cilvēku. Visvairāk cieta Indonēzija, Šrilanka, Indija un Taizeme. Vairākums Indonēzijas salu atrodas vienā reģionā, kas ir viens no pasaulē seismiski aktīvākajiem.

Pēc 2004. gada postošā cunami viļņa Indonēzijā tika uzstādīta cunami brīdināšanas sistēma, tomēr cietušās apdzīvotās vietas pirms šīsnedēļas traģēdijas brīdinātas netika. Amatpersonas ir apliecinājušas, ka brīdināšanas sistēma pēdējā viļņa laikā pirmdien pilnībā nedarbojās. Divas bojas, kas bija izvietotas pie salu krastiem, bija sabojātas – to seismogrāfijas sensorus un saules baterijas cilvēki ir nozaguši. Katras šādas brīdināšanas bojas cena ir vairāk nekā pusmiljons dolāru.

Pirmdienas zemestrīces epicentrs atradās tik tuvu Mentavai salām, ka pēc grūdieniem vietējiem iedzīvotājiem bija vien piecas līdz desmit minūtes laika, lai atrastu patvērumu augstākās vietās. Tas nozīmē, ka arī gadījumā, ja sistēma darbotos, daudzi cilvēki nebūtu paspējuši izglābties.

Savukārt otrdien izvirda Merapi vulkāns, kas atrodas Javas salā netālu no Jogjakartas pilsētas, paņemot vismaz 34 cilvēku dzīvību, vēsta Reuters. Pēc otrā izvirduma ziņu par jauniem upuriem nebija. Vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku, kas dzīvo kalna tuvumā, jau ir aizbēguši no savām dzīvesvietām, tomēr daļa, nedomādami par vulkāna aktivitātes atjaunošanos, bija sākuši atgriezties.

Merapi kalns ir viens no aktīvākajiem Indonēzijā, un tā izvirdumi notiek regulāri. Pēdējais lielais izvirdums notika 2006. gadā.

Svarīgākais