Filipīnas plosa taifūns

© Scanpix

Taifūna Kecana, kas nedēļas nogalē traucās pāri Filipīnām, un tā izraisīto plūdu dēļ dzīvību zaudējuši vairāk nekā 100 cilvēki. Vietējās varasiestādes kritizētas par lēno reakciju, un tās par kļūmēm ir atvainojušās.

Taifūns ir skāris Filipīnu lielāko salu Lusonu un izraisījis plašus plūdus, kuru dēļ mājvietas bijs jāpamet vairāk nekā 250 tūkstošiem cilvēku.

"Mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai glābtu cietušos," vakar sacīja Nacionālā katastrofu koordinācijas centra preses pārstāvis Entonijs Goless. "Atvainojamies par kavēšanos. Mums ir problēmas sasniegt applūdušos reģionus." Vakar laika apstākļi uzlabojās, un tas ļāva pastiprināt glābšanas darbus; izpestīti četri tūkstoši cilvēku, vēsta BBC. Filipīnu prezidente Glorija Arojo aicina cilvēkus saglabāt mieru, pakļauties glābēju prasībām un lūgusi ārvalstu palīdzību.

Galvaspilsētas Manilas tuvumā vakar simtiem cilvēku bija raduši patvērumu uz namu jumtiem. Ūdens dziļums sasniedz trīs metrus. Vietējā televīzija rādīja kadrus, kuros redzams, kā plūdu ūdeņi nes prom mājas. Sestdien reģistrētais nokrišņu daudzums pēdējās 24 stundās bija 410 milimetru – divas reizes vairāk nekā Ņūorleānā, kad 2005. gadā tur plosījās viesuļvētra Katrīna, vēsta Reuters.

Dabas stihijā cietušie vaino varasiestādes par lēno reakciju. Cilvēku ir zvanījuši uz radiostacijām, lai paustu savu sašutumu, ka palīdzības sniegšana ir zemā līmenī, un lūgtu palīdzību. Kāds cietušais stāsta, ka plūdu dēļ zaudējis visu savu iedzīvi: "Viss notika ļoti ātri. Pēkšņi viss bija zem ūdens. Es nespēju paglābt neko, izņemot kreklu, kas man mugurā."

"Taifūnam būs liela politiska ietekme," uzskata Politisko un vēlēšanu reformu institūta izpilddirektors Ramons Kasipls. "Valdība ir pieķerta nesagatavojusies lietiem, ko atnesa taifūns."

Taifūns Kecana ar vēja ātrumu 105 kilometri stundā Filipīnas sasniedza sestdien, bet pašlaik tas virzās uz Dienvidķīnas jūras pusi. Ik gadu Filipīnas pārcieš apmēram 20 taifūnu, tomēr šī pēdējos gadu desmitos ir bijusi visstiprākā vētra.

Svarīgākais