Bredam Pitam pateicas par Ņūorleānas glābšanu

Aktierim Bredam Pitam pagājušajā nedēļā pasniegta balva par humānās palīdzības sniegšanu viesuļvētras Katrīna skartajai Ņūorleānai.

Aktieris tika godināts bijušā ASV prezidenta Bila Klintona rīkotajā piektajā labdarības pasākumā Klintona globālā iniciatīva. B. Pitam tika pasniegta plāksne, kas apliecina, ka viņš kopā ar savu fondu Make It Right radījis "lielāko un zaļāko vienģimenes kopienu pasaulē". "Make It Right pārsniedza manas gaidas," sacīja aktieris, kurš fondu izveidoja 2007. gadā. "Mūsu kritēriji jau no paša sākuma bija, mazākais, pretrunīgi. Mēs pieprasījām, lai jaunbūvētās mājas būtu izturīgas, bet lai tām būtu arī estētiskas kvalitātes; lai tās spētu izturēt jaunu vētru un neapdraudētu tur dzīvojošos cilvēkus, bet vienlaikus – lai cilvēki tās varētu atļauties."

Fonds Make It Right viesuļvētras Katrīna 2005. gadā izpostītajā teritorijā uzbūvējis 13 mājas. Tām ir unikālas un ekoloģiskas īpašības, kas ļauj būtiski samazināt izdevumus par apsildīšanu un dzesēšanu.

B. Pits stāsta, ka visgrūtāk bijis panākt, lai nākamie iemītnieki varētu atļauties jaunās mājas. Pašlaik maksājumi par elektrību katrā no tām ir apmēram 35 dolāri mēnesī, bet mērķis esot sasniegt līmeni, lai šādu maksājumu vispār nebūtu. "Ja mēs nebūtu bijuši tik svētlaimīgi naivi par iespējām, šodien mēs neredzētu to, ko redzam. Tas ir neapšaubāms to ģimeņu prieks, kas var atgriezties savos pilsētas rajonos, atgriezties mājās, kas ir labākas, nekā tās bija līdz šim."

Viesuļvētra Katrīna applūdināja 80 procentu Ņūorleānas teritorijas. Toreiz dzīvību zaudēja 1500 cilvēku un tika radīti zaudējumi 80 miljonu dolāru apmērā. Lielākā daļa cilvēku, kuru mājvietas izpostīja vētra, joprojām nav atgriezušies mājās, jo atjaunošanas darbi norit lēni, raksta Reuters. B. Pits cer, ka nākamā gada laikā Ņūorleānā būs uzbūvēti jau 150 ekoloģisko namu.

B. Pits atzīst, ka Ņūorleānā vēl ir daudz darāmā, tomēr rīcības modelis, kuru viņš izstrādājis, ir ieviešams arī citviet pasaulē. "Tas, ko mūsu komanda ir radījusi, nav izņēmuma gadījums," saka labdaris. "Viss, ko mēs izdarījām, – savedām kopā pareizos cilvēkus un risinājām problēmas, ar kurām viņi saskārās. Tas ir iemesls, kāpēc mēs šodien esam šeit." Viņš uzsver – tagad nevienam vairs nebūs iemesla sacīt, ka ekonomiskās ekoloģiskās tehnoloģijas dzīvē piemērot ir pārlieku sarežģīti, jo Ņūorleāna ir piemērs, ka tas ir izdarāms.