Pāvests Benedikts svēto kārtā ieceļ seksuālo noziegumu atmaskotāju

Pāvests Benedikts XVI svēto kārtā iecēlis 19. gadsimtā dzīvojušu mūķeni, kura iestājās pret seksuālu izmantošanu baznīcā. Viņa ir pirmā austrāliete, kas pasludināta par svēto.

Ceremonijas laikā Svētā Pētera laukumā svēto kārtā vakar iecelta māte Mērija Makillopa, kā arī piecas citas baznīcas amatpersonas no Polijas, Kanādas, Spānijas un Itālijas, kas dzīvojušas laikposmā no 15. līdz 20. gadsimtam.

M. Makillopa ir viena no dažiem katoļu svētajiem, kas sākotnēji izslēgti no baznīcas, bet vēlāk reabilitēti. 1867. gadā viņa Austrālijā izveidoja organizāciju Svētā Jāzepa svētās sirds māsas, kas palīdzēja likteņa pabērniem. Savas dzīves laikā viņai regulāri bija saķeršanās ar katoļu baznīcu, līdz 1871. gadā viņai tika piemērots bargākais baznīcas sods – izslēgšana, kas nozīmēja, ka viņa vairs nevarēja saņemt sakramentu. Izslēgšanas lēmuma pamatā vismaz daļēji bija tas, ka M. Makillopa bija atklājusi kāda īru priestera seksuālās attiecības ar mazgadīgu zēnu.

Ceremonijas laikā pāvests Benedikts XVI vakar nerunāja par M. Makillopas konfliktiem ar garīdzniecību, bet uzteica viņas "centības, neatlaidības un lūgšanu svēto piemēru" un izaicinājumus, ar ko viņa saskārās. Par svēto viņa ir atzīsta, jo Vatikāns ir apstiprinājis divus viņas pastrādātus brīnumus, izdziedinot slimības. 1993. gadā Ketlīna Evansa bija ar lūgšanām vērsusies pie M. Makillopas, un tādā veidā izdziedinājusi plaušu un smadzeņu vēzi. 1961. gadā pēc lūgšanās leikēmiju neizskaidroti izārstējusi cita austrāliete Veronika Hopsone, raksta Reuters.

Aktīvisti, kas iestājas par garīdznieku seksuāli izmantoto tiesībām, ir aicinājuši M. Makillopu iecelt par šo upuru aizbildni. "Tikai nesen baznīca trauksmes cēlējus ir sākusi uzskatīt par nepieciešamiem un svētiem," izteicies ietekmīgais katoļu komentētājs un mācītājs Džeimss Mārtins. "Upuriem un upuru ģimenēm nu būs vēl kāds, kas aizlūgs par viņiem viņu cīņās par taisnīgumu un izlīgumu.

Svarīgākais