Streiku dēļ jāizmanto degvielas rezerves

© Scanpix/AFP

Francija ir atļāvusi izmantot neparedzētiem gadījumiem veidotās degvielas rezerves, jo degvielas nozarē strādājošo protesta akcijas pret pensijas reformu draud ar degvielas krīzi.

Francijas valdībai, par spīti paziņojumiem, ka degvielas trūkums nedraud, nav izdevies nomierināt patērētājus, vēsta BBC. Bažās par degvielas deficītu pieprasījums pēc degvielas pēdējās nedēļas laikā ir pieaudzis uz pusi. Tāpēc daudzās uzpildes stacijās krājumi jau iet uz beigām, un to pietiks vēl mazliet vairāk nekā nedēļai.

Degvielas pārstrādes nozares un naftas termināļu strādnieki ir iesaistījušies arodbiedrības CGT rīkotajā protesta akcijā, lai iebilstu pret grozījumiem pensiju likumdošanā. Grozījumi paredz pensionēšanās vecumu pakāpeniski palielināt no līdzšinējiem 60 gadiem uz 62, savukārt pilnu pensiju varēs saņemt no 67 gadiem līdzšinējo 65 vietā.

Streikotāji ir nobloķējuši degvielas pārkraušanas punktus. Strādnieku streika dēļ no naftas termināļiem izejvielas nesaņem 11 Francijas degvielas ražotņu. Kopumā valstī ir 12 ražotņu. Ir apturēta arī degvielas piegāde pa cauruļvadu Parīzes lidostām. Orlī lidostai ir degvielas krājums 17 dienām, bet Šarla de Golla lidostai – vismaz divām, vēsta AFP.

Valdība vakar ir paklausījusi degvielas tirgotāju lūgumam izlietot daļu no degvielas uzpildītāju rīcībā esošajām rezervēm, vēsta Businessweek. Kopumā Francijai ir pieejamas degvielas rezerves 17 miljoni tonnu, ar ko pietiek 98,5 dienām. "Ja nebūs paniskas degvielas pirkšanas, mums pietiks rezervju, lai izturētu," šonedēļ sacīja Francijas satiksmes ministrs Dominiks Busero.

Protesta akcijas notiks vismaz līdz 19. oktobrim, kad Francijas parlamenta augšpalāta balsos par reformu projektu. Kopš septembra vidus arodbiedrības ir rīkojušas trīs protesta akcijas, tomēr līdz šim Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ir tikai nedaudz piekāpies reformas oponentiem.

Svarīgākais