Muzeja darbiniekus notiesā par van Goga gleznas zādzības nenovēršanu

Ēģiptes tiesa pasludinājusi spriedumu 11 bijušajiem kultūras ministrijas un Kairas Mahmūda Halili muzeja darbiniekiem, kuri atzīti par vainīgiem noziedzīgā nolaidībā, nenovēršot Vinsenta van Goga gleznas Magones zādzību.

Visiem apsūdzētajiem, arī bijušajam kultūras ministra vietniekam Mohsenam Šalānam, piespriests trīs gadu cietumsods, bet, iemaksājot drošības naudu 10 000 Ēģiptes mārciņu (aptuveni 1800 dolāru) apmērā, līdz apelācijas tiesai viņi drīkstēs palikt brīvībā.

Zādzība muzejā, kas atrodas Kairas centrā, notika

21. augustā – pagaidām nenoskaidrots noziedznieks vai noziedznieki gaišā dienas laikā iegājuši izstāžu zālē un ar nazi izgriezuši aptuveni

55 miljonus dolāru vērto mākslas darbu no rāmja, atgādina Reuters. Kaut gan sākotnēji muzeja un kultūras ministrijas darbinieki apgalvoja, ka zagļu notveršana ir tikai laika jautājums un viņiem jau ir aizdomās turamie, izrādījās, ka tie ir meli. Tiesas sēdes laikā noskaidrojās, ka muzeja signalizācija bijusi izslēgta, no 43 videonovērošanas kamerām darbojušās tikai septiņas, turklāt vairāk nekā puse apsargu 21. augusta rītā nav atradušies darba vietās, jo nodevušies lūgšanām.

Bijušais kultūras ministra vietnieks M. Šalāns, kurš augustā solīja, ka zagļi tiks notverti dažu dienu laikā, tiesas prāvā stāstījis, ka vairākkārt aicinājis ministriju piešķirt finanses gan šā, gan citu muzeju apsardzes sistēmu uzlabošanai, taču nepieciešamo

7 miljonu dolāru vietā saņēmis tikai 88 000 dolāru, ar ko nav pieticis, lai ierīkotu signalizāciju. Arī Mahmūda Halila muzeja direktors Rēms Bahirs uzsvēris, ka amatpersonas, to skaitā kultūras ministrs Farūks Hosnī, zinājušas, ka signalizācija nedarbojas, taču apgalvojušas, ka iestādes budžets neļauj piešķirt finansējumu. F. Hosnī gan stāstījis, ka ministrijā par šo muzeju atbildējis tieši M. Šalāns, un demonstrējis Ēģiptes valdības parakstītus dokumentus, kas liecina, ka muzeja restaurēšanai un apsardzes nodrošināšanai atvēlēti 10 miljoni dolāru.

BBC norāda, ka skandalozās prāvas laikā savu izmeklēšanu turpinājusi arī policija, kas uzskata, ka zādzībā iesaistīts kāds no muzeja darbiniekiem. Taču pagaidām nekādus pierādījumus iegūt nav izdevies.

Ēģipte ir arī lūgusi Interpola palīdzību gleznas atrašanā, bet pazīstamais miljardieris Nagibs Saviris piedāvājis miljona Ēģiptes mārciņu (175 000 dolāru) lielu atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast mākslas darbu. AP atgādina, ka saistībā ar šo noziegumu jau bijuši apcietināti vairāki cilvēki, taču viņus nācies atbrīvot. Kāds Aleksandrijas iedzīvotājs, piemēram, informējis policiju, ka zādzības plānošanā bijusi iesaistīta viņa sieva kopā ar savu darba devēju – kādu itāliešu biznesmeni. Vēlāk gan noskaidrojies, ka ēģiptietis sievu apsūdzējis greizsirdības dēļ.

Svarīgākais