Grieķu policistu notiesā par jaunieša nāvi

© Scanpix

Grieķijas tiesa policistam par zēna tīšu nošaušanu, pēc kuras 2008. gadā Grieķijā izcēlās plaši nemieri, ir piespriedusi mūža ieslodzījumu.

38 gadus vecais Epaminonds Korkoneass pirms apmēram diviem gadiem nošāva 15 gadu veco Aleksandrosu Grigoropulosu, kurš līdz ar citiem Atēnās piedalījās pret valdību vērstā protesta akcijā. Incidents notika Atēnu Eksarijas rajonā, kur mīt daudz anarhistiski noskaņotu aktīvistu.

Pēc nāvējošā šāviena Grieķiju pārņēma pēdējo gadu desmitos plašākie nemieri, kuru laikā vandaļi divas nedēļas ik nakti vairākās pilsētās dedzināja automašīnas un ēkas, izlaupīja veikalus, dauzīja ēku stiklus un iesaistījās kautiņos ar policiju. Arī slepkavības pirmajā gadadienā pērnā gada 6. decembrī izcēlās nekārtības.

Tiesneši un piesēdētāji deviņus mēnešus ilgās tiesas noslēgumā ar četrām balsīm par un trim pret atzina E. Korkoneasu par vainīgu tīšā slepkavībā, lai arī notiesātā advokāti bija mēģinājuši pierādīt, ka jaunietis par upuri krita nejauši un lodes viņu sasniedza rikošetā no brīdinājuma šāviena. Šādu viedokli advokāts pamatoja ar sekcijas rezultātiem. Tomēr aculiecinieki liecināja, ka policists uz zēnu bija mērķējis. Viņam piespriests mūža ieslodzījums, savukārt par līdzdalībnieku atzītajam patruļas biedram Vasiliosam Saraliotim būs jāpavada desmit gadu cietumā. Sagaidāms, ka viņi abi iesniegs apelācijas prasību, vēsta AP.

"Ģimene ir gandarīta par spriedumu. Taisnība ir uzvarējusi," pēc sprieduma pasludināšanas sacīja nogalinātā zēna mātes, juvelieristrādājumu veikala īpašnieces, Gina Calilianas pārstāvis Andreass Konstantinou. "Protams, ka Aleksandrosam tas dzīvību neatdos, bet ir būtiski, ka ir glābta ģimenes reputācija." Šāvienu raidījušā policista advokāti bija mēģinājuši pierādīt, ka nogalinātais zēns ir nemieru cēlājs.

Tiesa notika Amfisas pilsētā, kas atrodas 200 kilometru attālumā no Atēnām. Šī vieta tika izvēlēta drošības apsvērumu dēļ, bažoties, ka tiesas laikā Atēnās var atsākties vardarbība. Anarhistu pārstāvji bija solījuši pašrocīgi nogalināt abus tiesājamos. BBC pieļauj, ka gadījumā, ja tiesa nebūtu policistu atzinusi par vainīgu tiešā slepkavībā, jaunieši atkal būtu devušies protesta akcijās.

Svarīgākais