Zviedrija pārdevusi Polijai sasmakušu, 27 gadus vecu gaļu

Zviedrija pārdevusi Polijai gaļu no aukstā kara laika krājumiem pasniegšanai restorānos, ziņo zviedru laikraksts Svenska Dagbladet.

Zviedrijas valsts sāka izpārdot savus konservētās gaļas krājumus deviņdesmito gadu beigās. Toreiz Zviedrijas Lauksaimniecības valde pārdeva 1,5 miljonus kilogramu 27 gadus vecas gaļas kādai zviedru tirdzniecības firmai.

Gaļa tika nodota ar noteikumu, ka to var pārdot lietošanai pārtikā tikai ārpus Eiropas Savienības robežām. ES robežās to var klasificēt vienīgi kā dzīvnieku barību.

Kopš tā laika gaļa tikusi pārdota Polijai un atradusi ceļu uz neko ļaunu nedomājošo apmeklētāju galdiem Polijas restorānos.

Svenska Dagbladet un Polijas televīzijas programmas "Uwaga" uzdevumā veiktajās laboratorijas analīzēs konstatēts, ka konservu kārbās nav baktēriju un tāpēc tās atbilst ES noteikumiem.

Tomēr turpmākajās analīzēs Varšavas Lauksaimniecības koledžā atklāts, ka konservētā gaļa un jauktā maltā gaļa ir dažādās sasmakuma un sairšanas stadijās.

"Kad mēs atvērām kārbas, saldētā gaļa oda pēc zivīm. Tauki kārbās bija sasmakuši," laikrakstam Svenska Dagbladet teica par pārbaudi atbildīgā Marija Valčika. "Ēdot šādu gaļu, jūs riskējat saindēties," viņa brīdināja.

Saskaņā ar Lauksaimniecības valdes noteikumiem, ja gaļa nav tikusi pārdota cilvēku vai dzīvnieku pārtikai līdz 2002.gada martam, tā bija jāiznīcina. Taču, kā ziņo laikraksts, šie noteikumi vēlāk tika grozīti un Gēteborgas ostas noliktavās joprojām palikuši aukstā kara laika gaļas krājumi, kas gaida eksportu.

Svarīgākais