Bezdarba dēļ Krievijai draud nemieri un nodzeršanās

Starptautiskā Valūtas fonda vadītājs Dominiks Stross-Kāns brīdina, ka jauna strādnieku atlaišanu viļņa dēļ Krievijai draud krīzes trešais vilnis, un tas var izraisīt gan sociālus nemierus, gan alkoholisma uzplūdiem. Par to ziņo laikraksta Ņizavisimaja Gazeta.

„Pašlaik mēs prognozējam, ka nākamā gada vidū globālā ekonomika sāks atveseļoties. Tomēr līdz tirgus stabilizācijai paies vēl ilgāks laiks,” stāsta D. Stross—Kāns. „Tāpēc visa nākamā gada garumā var palielināties bezdarba līmenis.” Valūtas fonda vadītājs šeit saskata riskus sociālajai stabilitātei — it īpaši tas attiecas uz valstīm, kurās nav „nepieciešamas sociālās aizsardzības”.

Krievijas Veselības un sociālās attīstības ministrijas Zinātniski pētnieciskā institūta darba un sociālās apdrošināšanas ģenerāldirektors Vitālijs Fedins uzskata, ka krīzi valstī pastiprinās vietējās īpatnības — daudzās atsevišķās pilsētas, cilvēku zemās mobilitātes spējas, zemā uzņēmumu konkurētspēja pasaules tirgo un citas. „Tāpēc nav izslēgts, ka nākamgad bezdarba problēma varētu padziļināties,” sacīja V. Fedins. „TO veicinās arī tas, ka uzņēmumi samazinās štatus.”

Viens no izplatītajiem veidiem, kā ignorēt problēmas, ir meklēt glābiņu alkoholā, un ekonomisko grūtību skartajiem reģioniem draud pastiprināta nodzeršanās. Jo sliktāki dzīves apstākļi, jo lielāka iespēja, ka cilvēki tiem nespēs piemēroties. „Valstī ir daudz pilnīgi bezperspektīvu dzīvesvietu, kurās sociālā vide tika degradēta jau padomju laikos. Rūpnieciskajos ciematos dzīves norma ir kautiņš ar nažiem,” stāsta Sociālās politikas institūta reģionālās programmas direktore Natālija Zubareviča.

Kā ziņo aģentūra ITAR—TASS, Krievijā vairāk nekā 2,5 miljoni cilvēku sirgst ar alkoholismu, bet smēķē 60 procenti vīriešu un 30 procenti sieviešu.