Solis uz priekšu cīņā pret HIV

© Scanpix

Taizemes pētniekiem sadarbībā ar ASV armiju ir izdevies izstrādāt eksperimentālu vakcīnu pret HIV, kas samazina infekcijas risku. Šis atklājums mazina līdzšinējo neveiksmju radīto viedokli, ka šādu vakcīnu tā arī nebūs iespējams izstrādāt.

Jaunā vakcīna ir divu iepriekšējo neveiksmīgo vakcīnu apvienojums. Līdz šim lielākajā HIV vakcīnas pārbaudē, kurā piedalījās vairāk nekā 16 tūkstoši brīvprātīgo taizemiešu, tika atklāts, ka jaunā pote infekcijas risku samazina par 31 procentu. Šis rādītājs ir visai pieticīgs, tomēr, kā norāda ASV pētnieks Džeroms Kims, kurš pētījumus ir veicis ASV armijas uzdevumā, "tas ir pirmais pierādījums tam, ka ir iespējama droša un efektīva vakcīna".

ASV Nacionālā alerģiju un infekciju slimību institūta direktors Entonijs Foči gan brīdina, ka "šīs nav ceļa beigas", tomēr neslēpj prieku par eksperimenta iznākumu. "Tas sniedz piesardzīgu optimismu par iespējām uzlabot rezultātu," aģentūrai AP sacīja pētnieks. "Tas ir mums pa spēkam." Pētījums notika Taizemē, jo ASV armijas zinātnieki šajā valstī kopš AIDS epidēmijas sākuma jau ir veikuši nozīmīgus pētījumus un vakcīnas izstrādātājiem varēja iedot vīrusa ģenētisko informāciju.

Pētījumu vadīja Taizemes Veselības ministrija, un pētījumā tika izmantoti Taizemē konstatētie HIV paveidi. Pašlaik vēl nav zināms, vai šī pati vakcīna darbotos arī ASV, Āfrikā un citur pasaulē, jo turienes HIV vīrusu paveidi atšķiras.

Ja vakcīna būtu tikai daļēji iedarbīga, arī tad tai būtu liela nozīme. Ik dienas pasaulē ar HIV inficējas apmēram 7500 cilvēku. Pēc ANO AIDS aģentūras aplēsēm, 2007. gadā no AIDS mira divi miljoni cilvēku. Pasaulē ar HIV ir inficējušies 33 miljoni cilvēku, vēsta BBC.

Vakcīnas, ko saņēma brīvprātīgie, netika veidotas no vesela vīrusa un līdz ar to nevarēja dalībniekus inficēt ar HIV. Eksperimenta laikā sešu mēnešu laikā dalībnieki saņēma sešas iepriekš izstrādāto un neveiksmīgo vakcīnu ALVAC un AIDSVAX dozas, savukārt daļa saņēma tikai placebo. Pēc tam viņi katrus sešus mēnešus trīs gadu laikā tika pārbaudīti, vai nav inficējušies ar AIDS. Ja viņi būtu inficējušies, pētījuma vadītāji viņiem nodrošinātu bezmaksas ārstēšanu ar pašlaik pieejamajiem līdzekļiem. Rezultāti parādīja, ka trīs gadu laikā no 8197 cilvēkiem, kas bija saņēmuši potes, inficējies ir 51, bet no 8198 cilvēkiem, kas saņēma placebo – 74. Tas liek domāt, ka vakcīnu saņēmušajiem ir zemāks infekcijas risks. Turklāt tiem civēkiem, kuri bija inficējušies, pote nepaaugstināja HIV līmeni asinīs.

105 miljonus dolāru izmaksājušā pētījuma rezultāti tiks izklāstīti nākammēnes plānotā konferencē Parīzē. Kopš 1983. gada šis ir bijis trešais lielais potes eksperiments. 2007. gadā uzņēmums Merck & Co pārtrauca eksperimentālas vakcīnas izstrādi, jo atklājās, ka tā nedarbojas, turklāt dažiem vīriešiem pat palielina infekcijas risku. 2003. gadā notika divas lielas AIDSVAX pārbaudes.

Svarīgākais