15 kenijieši bloķē reformas

ASV ir izsūtījušas brīdinājuma vēstules 15 prominentiem kenijiešiem, kurās norāda, ka tie, pretēji norādījumiem, kavē reformas valstī.

ASV vēstnieks Maikls Renebergers nenosauc to cilvēku vārdus, kam vēstules ir nosūtītas, bet viņš atklāj, ka to vidū ir valdīmas ministri, parlamenta deputāti un citas augstas amatpersonas gan pozīcijā, gan opozīcijā. ASV turpmākajās nedēļās var ierobežot šo cilvēku ceļošanas iespējas, turklāt Vašingtona sola rūpīgi izskatīt visus Kenijai piešķirtos aizdevumus auzdevumus un ieviestās palīdzības programmas. Vašingtona draud, kā visa nākotnes palīdzība ir atkarīga no tā, kā rīkosies amatpersonas.

„Šie soļi parāda uzskatu, kāds valda ASV valdības augstākajās aprindās, ka Kenijai ir veicīgāk jāīsteno plašas reformas,” preses konferences laikā paziņoja M. Renebergers. „Reformas ir izšķirošas Kenijas demokrātijai un stabilitātei. Par spīti visai retorikai un sarunām par to, nekas daudz nav noticis.” Pagājušajā mēnesī Kenijā viesojās arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura arī aicināja valsts līderus īstenot reformas, lai cīnītos pret korupciju, cilvēktiesību pārkāpumiem.

Pagājušajā nedēļā Kenija atzina, ka, pretēji solītajam, līdz 30 septembrim neizveidos tribunālu, kurā tiesāt cilvēkus, kuri ir atbildīgi par pēcvēlēšanu vardarbības vilni pērn. Gadījumā, ja šo problēmu nerisinās Kenijas valdība, iejaukties ir gatava Hāgas starptautiskā krimināltiesa.

No Austrumāfrikas valstīm Kenijai ir lielākā ekonomika.

Svarīgākais