Serbija atbalsta kompromisu par Kosovu

ANO Ģenerālajā asamblejā pieņemto kompromisa rezolūciju par Kosovas strīda risināšanu ir atbalstījusi arī Serbija. Belgradas piekāpšanās paver iespēju sākt tiešas sarunas starp Serbiju un Kosovu.

Serbija kontroli pār Kosovu zaudēja 1999. gadā, kad NATO spēki bombardēja tās teritoriju, lai piespiestu apturēt albāņu etnisko tīrīšanu. 2008. gadā Kosova atzina neatkarību, un to atzina vairākums ES valstu un arī ASV. Serbija Kosovas neatkarību uzskatīja par nelikumīgu un vērsās Starptautiskajā tiesā Hāgā, tomēr jūlijā tiesa atzina, ka šis neatkarības pasludināšanas gadījums starptautisko likumdošanu nepārkāpj.

Pēc tam Serbija ANO iesniedza rezolūcijas projektu, kurā teikts, ka neatkarības vienpusēja pasludināšana ir nepieņemama. Pakļaujoties ES spiedienam, šonedēļ Serbija izteica gatavību atbalstīt krietni maigāku rezolūcijas variantu. ES atbalstītajā nesaistošās rezolūcijas tekstā vairs nav atrodams nosodījums Kosovas neatkarības pasludināšanai, atzīts Starptautiskās tiesas viedoklis un apsveikta ES gatavība "veicināt dialogu starp iesaistītajām pusēm". "Šis dialogs palīdzētu veicināt sadarbību, panākt progresu ceļā uz Eiropas Savienību un uzlabot cilvēku dzīvi," teikts dokumentā. Serbija tādējādi ir izteikusi gatavību iesaistīties tiešās sarunās ar Kosovas pārstāvjiem, bet sarunas, kas gaidāmas, rīkos Brisele, vēsta BBC.

ES bija brīdinājusi, ka Serbijas iesniegtās rezolūcijas sākotnējais variants mazinātu tās izredzes iestāties ES. Rietumvalstu diplomāti gan bija izteikušies, ka dokuments sākotnējā formā Ģenerālajā asamblejā, visticamāk, netiktu pieņemts.

Serbijas piekāpšanās gan nenozīmē, ka tās domstarpības ar Kosovu ir beigušās. ANO Ģenerālās asamblejas ceturtdienas sesijas sākums tika aizkavēts par trim stundām, jo Serbijas pārstāvji iebilda pret Kosovas pārstāvju atrašanos zālē. Kosova nav ANO dalībvalsts. Strīds tika atrisināts, kad kosovieši zālē tika reģistrēti kā piecu rietumvalstu viesi, vēsta Reuters.

Arī iepazīstinot ar jauno rezolūcijas tekstu, Serbijas ārlietu ministrs Vuks Jeremičs atkārtoja Serbijas valdības jau agrāk vairākkārt izteikto viedokli, ka Serbija Kosovas vienpusējo neatkarības pasludināšanu neatbalsta un negrasās atbalstīt. "Ceram, ka rezolūcija palīdzēs radīt atbilstošu atmosfēru, kurā nonākt pie visaptveroša miera starp serbiem un albāņiem," teica V. Jeremičs. Neskatoties uz šiem skaidrojumiem, opozīcijā esošā Serbijas Demokrātiskā partija nosaukusi notikušo par "būtisku Serbijas sakāvi rietumvalstu ultimātu priekšā".

Svarīgākais