BP par naftas noplūdi vaino citus

Naftas gigants BP ziņojumā par šogad notikušo naftas noplūdi Meksikas līcī atzinis, ka avāriju izraisīja kļūdu ķēde, un, lai arī pilnībā savu vainu nenoliedz, tomēr par lielākajiem vainīgajiem uzskata izmantotās tehnikas īpašniekus un infrastruktūras uzņēmumus.

Ziņojumā teikts, ka par naftas platformas sprādzienu, kura dēļ dzīvību zaudēja 11 cilvēku, kā arī par bojāto naftas ventili, kas pēc sprādziena neaizvērās, atbildība ir jāuzņemas platformas īpašniekam – uzņēmumam Transocean. Par bojāto naftas ventili līča dzelmē vainots tiek arī uzņēmums Halliburton, kas to iecementēja šahtā. BP gan atzīst, ka tā speciālisti ir nepareizi interpretējuši šahtas spiediena mērījumu rezultātus.

Pieminētie līgumu partneri ir paziņojuši, ka ziņojums ir aplams, turklāt norāda, ka BP visus darbus pārraudzīja un apstiprināja, līdz ar to tieši šim uzņēmumam jāuzņemas lielākā atbildība. ASV valdība gan arī Transocean ir atzinusi par vienu no atbildīgajiem.

Izmeklēšana par katastrofu, kuras laikā Meksikas līcī izplūda 4,9 miljoni barelu (575 miljoni litru) naftas, notika četrus mēnešus, un šis dokuments sniedz priekšstatu par to, kā BP plāno aizstāvēties pret gaidāmo tiesvedību saistībā ar naftas noplūdi – proti, uzņēmuma stratēģija ir mēģināt vainu sadalīt arī starp saviem partneriem. Kā norāda ASV Kongresa naftas noplūdes izmeklēšanas komitejas dalībnieks Edvards Mārkijs, no astoņiem katastrofas cēloņiem BP savu vainu atzīst tikai vienā un arī tad tikai daļēji.

Svarīgākais