Uz nāvi notiesāto irānieti pērs par galvassegas nenēsāšanu

Irāņu sievietei, kas par ārlaulības sakariem notiesāta uz nāvi, nomētājot ar akmeņiem, ir piespriests arī pēriens. Pēc tam, kad britu laikraksts publicēja sievietes attēlu, kurā tā redzama bez galvassegas, viņai par nepiedienīgu uzvešanos piespriesti 99 sitieni.

Nāvessods, nomētājot ar akmeņiem, Sakinehai Mohamadi-Aštiani tika piespriests jūlijā. Pēc asās ārvalstu kritikas Irāna paziņoja, ka sieviete netiks nomētāta ar akmeņiem, tomēr viņai joprojām draud nāve pakarot, vēsta BBC.

Notiesātajai pēdējās divas nedēļas nav bijusi dota iespēja tikties ar savas ģimenes locekļiem, tomēr no atbrīvotajiem viņas cietuma biedriem S. Mohamadi-Aštiani dēls uzzinājis, ka mātei draud jauns sods. Šīs ziņas vēlāk apstiprinājis cietuma tiesnesis, vēsta AFP. Laikraksts Times of London 28. augustā publicēja kādas sievietes fotogrāfiju, kas redzama ar neapsegtu galvu. Rakstā bija minēts, ka šī ir S. Mohamadi-Aštiani, tomēr pagājušajā nedēļā laikraksts vēstīja, ka fotogrāfijas paraksts ir nepareizs. Arī S. Mohamadi-Aštiani dēls ir apstiprinājis, ka tā nav viņa māte.

Tiesvedība sievietes lietā sākās 2006. gada maijā, kad Irānas Austrumazerbaidžānas provinces tiesa viņu atzina par vainīgu sakaros ar diviem vīriešiem pēc viņas vīra nāves. Viņai tika piespriests pēriens. Tā paša gada septembrī, kad tika izskatīta lieta pret vīrieti, kurš apsūdzēts S. Mohamadi-Aštiani vīra nogalināšanā, tika atsākta arī viņas ārlaulības sakaru lietas izmeklēšana. Viņa tika notiesāta uz nāvi par slepkavību un laulības pārkāpšanu. Pēcāk sieviete paziņoja, ka atzīties viņa ir piespiesta. Pagājušajā mēnesī Irānas televīzija pārraidīja materiālu, kas esot S. Mohamadi-Aštiani atzīšanās par savu saistību ar vīra nāvi 2005. gadā.

Svarīgākais