Islandē dziesmu svētkos dzied latviešu dziesmas

Ar latviešu tautas dziesmu Pūt, vējiņi! sestdienas vakarā Islandē izskanēja VI Ziemeļvalstu dziesmu svētki.

No 17. līdz 22. augustam Islandē notika VI Ziemeļvalstu dziesmu svētki. Tajos piedalījās 67 kori no Ziemeļeiropas un Baltijas valstīm. Islandes izglītības, zinātnes un kultūras ministre Katrīna Jakobsdotira atklāj, ka šī ir pirmā reize, kad festivālā piedalās arī pārstāvji no Fēru salām.

Latviju festivālā pārstāvēja septiņi kori.

"Pirms brauciena mani brīdināja, ka šeit būs auksti un nepieciešams paņemt siltas drēbes, bet laika apstākļi ir lieliski," pārsteigta bija kora Ausma dalībniece Māra Daize. Pēteris Aulmanis no jauktā kora Ogre ir piedalījies piecos Ziemeļvalstu dziesmu svētkos, un viņš ir pārliecināts, ka "īslandieši ir izgriezuši pogas visām ziemeļu valstīm".

"Protams, šo festivālu nevar salīdzināt ar dziesmu svētkiem Latvijā un pirmajiem Ziemeļvalstu dziesmu svētkiem, kas notika Rīgā," stāsta P. Aulmanis. Viņš norāda, ka Latvijā svētkiem ir īpaša atmosfēra un neviena cita valsts, pat Igaunija vai Lietuva, nespēj sarīkot tik lielus un emocionāli pacilājošus svētkus kā Latvija.

Pašlaik ir grūti spriest par festivāla muzikālajām vērtībām, jo nozīmīgākie koncerti vēl tikai priekšā, bet hallē, kurā notiek mēģinājumi un koncerti, ir lieliska akustika. Tāpat Islande pārsteidz ar neskaitāmiem kultūras objektiem un sakārtotu vidi, dienu pirms festivāla izskaņas koncerta stāsta P. Aulmanis un turpina, "kamēr Latvijā vēl tikai prāto, vai celt jaunu koncertzāli, Īslandē tā jau top."

"Koris Ogre ir vienīgais, kas piedalījies visos Ziemeļvalstu dziesmu svētkos," lepns ir tā prezidents Andris Lapsa. Viņš skaidro, ka festivāla mērķis – dažādu tautu sadziedāšanās un tā repertuārs – ir pilnīgi citādāks nekā dziesmu svētkos Latvijā. Festivāla mēģinājumos kori mācās vārdus dziesmām dažādās valodās, un muzikālā izpildījuma uzlabošanai ir ļoti maz laika. Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss Neatkarīgajai pastāstīja, ka Latviju festivālā pārstāv septiņi kori: "Dalībnieku varēja būt vairāk, bet finansiālu apstākļu dēļ visi kori nevarēja atbraukt.

Svarīgākais