Centrāleiropā sākušies postoši plūdi

Vairākās Eiropas valstīs stipro lietusgāžu dēļ ir izcēlušies spēcīgi plūdi, kas līdz šim paņēmuši deviņu cilvēku dzīvības.

Lietus dēļ Centrāleiropā no krastiem ir izgājušas vairākas upes. Polijā, Vācijā un Čehijā noslīkuši cilvēki, ziņo Reuters.

"Nebija nekāda brīdinājuma. Mazāk nekā stundas laikā mūsu pilsēta bija pilnībā applūdusi līdz pirmajam stāvam, daudzas mājas sagāzās, un mēs pazaudējām sakarus ar pārējo pasauli," telekanālam TVN24 sacīja Polijas pilsētas Bogatiņas galva Andžejs Grzmieļevičs. "Mums vismaz divtūkstoš plūdu upuru evakuācijai vajag amfībijas un helikopterus." Pilsētas mērs arī lūdza ziedot segas un pārtiku bez pajumtes palikušajiem.

Bogatiņas plūdu upuru glābšanā Polijā ir iesaistīta armija, kas evakuē izdzīvojušos un novāc gruvešus. Polijas iekšlietu ministrs Jirži Millers sacīja, ka pilsēta tik ātri appūdusi, jo nav izturējis netālu esošās Ņidovas ūdenskrātuves dambis. Lai arī ministrs brīdināja, ka turpmākie lieti var situāciju vēl vairāk pasliktināt, sinoptiķi tuvākajā laikā neprognozē spēcīgas lietusgāzes.

Vācijā varasiestādes nedēļas nogalē evakuēja apmēram 1400 Gērlicas iedzīvotāju – šī pilsēta atrodas pie robežas ar Poliju. Neises ūdens līmenis tur ir sasniedzis septiņus metrus, un tas ir augstākais līmenis kopš 1912. gada, kad sāka veikt mērījumus, ziņo Deutsche Welle. Vasarās upes līmenis parasti ir 1,7 metri. Plūdi ir skāruši arī citas teritorijas Vācijas austrumu daļā, un sestdien Neikirhenē, kas atrodas Saksijā pie Čehijas robežas, noslīka trīs cilvēki.

Čehijas ziņu aģentūra CTK ziņo, ka valsts ziemeļu daļā bojā gājuši trīs cilvēki. Plūdu vissmagāk skartajās pilsētās strādā glābēji un karavīri. Dzelzceļa līnija, kas savieno Saksijas pavalsti Vācijā ar Čehiju, ir apturēta Elbas plūdu dēļ.

Slovākijā vētru dēļ vairāki reģioni ir palikuši bez elektrības, tomēr nav ziņu par nopietniem postījumiem.

Svarīgākais