Naomi Kempbela: Teilora dimanti līdzinājās "netīriem akmeņiem"

© Scanpix

Modele Naomi Kempbela, kas liecinājusi tiesā saistībā ar bijušā Libērijas prezidenta Čārlza Teilora viņai uzdāvinātajiem dimantiem, atzinusi, ka dāvanu saņēmusi, tomēr tikai nojautusi, ka tos sūtījis Č. Teilors.

N. Kempbela dimantus saņēma 1997. gadā toreizējā Dienvidāfrikas prezidenta Nelsona Mandelas rīkota pasākuma laikā. Prokuroriem šis fakts ir svarīgs, lai pierādītu, ka Č. Teilors ir tirgojis tā dēvētos asiņainos dimantus, lai pirktu ieročus nemiernieku kustību bruņošanai.

Modele ANO īpašajai Sjerraleones noziegumu tiesai Hāgā stāstīja, ka tanī dienā jau bija aizgājusi gulēt, bet viņu uzmodinājuši klauvējieni pie durvīm. Uz sliekšņa stāvējuši divi vīrieši, kas nav stādījušies priekšā, bet viņai iedevuši maisiņu un teikuši: "Dāvana jums." N. Kempbela ar maisiņa saturu iepazinusies tikai nākamajā rītā. "Es ieraudzīju dažus akmeņus, tie bija mazi akmeņi, kas izskatījās netīri," sacīja N. Kempbela. "Esmu pieradusi dimantus redzēt kastēs. Ja man kāds nebūtu teicis, ka šie ir dimanti, es nebūtu zinājusi, ka tie ir dimanti."

Nākamajā rītā N. Kempbela par notikušo izstāstīja aktrisei Miai Ferovai un aģentei Kerolai Vaitai, kuras arī piedalījās pasākumā. "Viena no viņām sacīja: "Tas būs bijis Čārlzs Teilors." Es atbildēju: "Droši vien, ka tā."" Ar šo pieņēmumu gan ir par maz, lai nerastos šaubas, ka dimantus nudien bija sūtījis Č. Teilors, raksta Financial Times.

Č. Teilors noliedz, ka būtu tirgojis dimantus, lai varētu iegādāties ieročus nemierniekiem Sjerraleones nemierniekiem, kuri bija bēdīgi slaveni ar savām zvērībām. No 1991. līdz 2001. gadam notikušā pilsoņu kara laikā viņi civiliedzīvotājiem grieza nost rokas un kājas. Libērijas un Sjerraleones savstarpēji saistīto konfliktu laikā bojā gāja desmiti tūkstoši cilvēku, raksta BBC. Prokurori uzskata, ka, esot Libērijas prezidenta amatā, Č. Teilors arī vadījis nemiernieku apmācību un viņus komandējis. Viņš tika arestēts 2006. gadā, un 2007. gadā Hāgā sākās viņa tiesa.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais