Nāves nometnes sargu apsūdz slepkavībās

© Scanpix

Vācijā apsūdzība 430 tūkstošu cilvēku slepkavību līdzdalībā uzrādīta bijušajam nacistu nāves nometnes sargam.

88 gadus vecais Samuēls Kuncs ir apsūdzēts par piedalīšanos ebreju nogalināšanā Belžecas nāves nometnē Polijā, kā arī par desmit ieslodzīto pašrocīgu nošaušanu.

S. Kunca gadījums varasiestāžu uzmanību piesaistīja laikā, kad notika izmeklēšana Ivana Demjaņuka lietā. Viņa tiesa sākās pagājušajā gadā, un viņš ir apsūdzēts par līdzdalību 27 900 ebreju nāvē. Līdzīgi kā I. Demjaņuks, arī S. Kuncs dzimis teritorijā, kas Otrā pasaules kara laikā nonāca Padomju Savienības kontrolē, dienējis sarkanajā armijā un par nāves nometnes sargu kļuvis pēc tam, kad kritis nacistu gūstā. S. Kuncs ir Simona Vīzentāla centra visvairāk meklēto kara noziedznieku pirmajā trijniekā, vēsta Reuters.

S. Kuncam līdz šim bija izdevies palikt nepamanītam, jo viņš nebija virsnieks – vācu izmeklētāji līdz šim vairāk bija pievērsušies armijas pārstāvju noziegumiem. S. Vīzentāla centra pārstāvis Efraims Zurofs cer, ka viņa tiesāšanas laikā izdosies iegūt vairāk ziņu arī par Belžecas nometni, par kuru ir salīdzinoši maz ziņu, jo ir maz cilvēku, kas tajā būtu izdzīvojuši.

Svarīgākais