Soda par toksisku atkritumu izgāšanu

Nīderlandes tiesa vienu miljonu eiro lielu soda naudu piespriedusi naftas tirdzniecības uzņēmumam Trafigura, kas atzīts par vainīgu toksisku atkritumu izgāšanā Kotdivuārā pirms četriem gadiem un par centieniem slēpt no kuģa izkrauto atkritumu bīstamību.

Izskatītā lieta ir par incidentu 2006. gadā, kad uzņēmumam Trafigura piederošā kuģī no Nīderlandes slepus tika izvesti un Kotdivuārā izgāzti toksiskie atkritumi. Atkritumu dēļ saslima tūkstoši galvaspilsētas Abidžānas iedzīvotāju.

Šveicē bāzētais uzņēmums ir noliedzis, ka tā rīcībā būtu pārkāpumi un ka materiāli, no kuriem kuģis atbrīvojās, varējuši izraisīt šo saslimšanu. Trafigura par atkritumu savākšanu samaksājusi 157 miljonus dolāru, savukārt cietušajiem kompensācijās ir pārskaitījusi vēl 40 miljonus dolāru, kā to paredzēja šogad ar Lielbritāniju panāktā vienošanās. Līdz šim uzņēmuma vaina tiesā pierādīta nebija.

Vienojoties tika atzīts, ka izgāztie atkritumi varētu būt nodarījuši tikai nelielu kaitējumu cilvēku veselībai. Savukārt ANO galvenais toksisko atkritumu eksperts Okečukvu Ibeanu ir bijis pretējās domas. Viņš pērn paziņoja, ka starp atkritumu izgāšanu, 100 tūkstošu cilvēku saslimšanu un 16 cilvēku nāvi pastāv gan tieša, gan netieša saikne, raksta AP.

Pēc tam lietu izskatīja arī Amsterdamas tiesa, un pagājušajā mēnesī prokurori paziņoja, ka Trafigura par drošību augstāk vērtējis ir peļņu, tāpēc izvēlējies lētāko veidu, kā no atkritumiem atbrīvoties – uzņēmums Abidžānā, kas atkritumus pieņēma, par tonnu prasīja 27 eiro, turpretim Nīderlandē atkritumu pārstrāde būtu izmaksājusi 750 eiro tonnā.

Arī vakar nolasītajā spriedumā tiesnesis uzsvēra, ka Trafigura šādi rīkojusies "peļņas interešu vadīta".

25 tūkstošu eiro soda nauda ir piespriesta uzņēmuma darbiniekam, kas iesaistīts atkritumu realizēšanas projektā, bet kuģa kapteinim piespriesti pieci gadi nosacītas brīvības atņemšanas, ziņo BBC.

Uzņēmums sola, ka spriedumu, visticamāk, pārsūdzēs, jo uzskata, Trafigura bija tiesības eksportēt atkritumus uz Kotdivuāru.

Svarīgākais