SVF atlaiž Haiti parādus

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ir dzēsis Haiti parādsaistības 268 miljonu dolāru apmērā un apsolījis zemestrīcē izpostītajai nabadzīgajai valstij jaunu 60 miljonu dolāru aizdevumu, kā arī palīdzību atjaunošanas programmā.

12. janvārī notikušajā septiņas balles stiprajā zemestrīcē tika sagrauta liela daļa Haiti infrastruktūras un dzīvību zaudēja apmēram 300 tūkstoši cilvēku. SVF dalībvalstu lēmums par Haiti parādsaistību dzēšanu ir daļa no fonda atbalstītā ilgtermiņa rekonstrukcijas projekta, kas tika pieņemts 2009. gadā nabadzīgo pasaules valstu atbalstam, vēsta Reuters. Jaunpiešķirtajam aizdevumam līdz 2011. gadam netiek aprēķināti procenti, bet pēc šī laika likme nebūs lielāka par 0,5 procentiem gadā. Aizdevums piešķirts uz trīs gadiem.

SVF atzīst, ka pašlaik Haiti ekonomika joprojām ir trausla un prognozējamo ekonomikas izaugsmi tuvākajā laikā pamatā nodrošinās tikai ārvalstu piešķirtā palīdzības nauda. No 2011. līdz 2012. gadam Haiti ekonomikas izaugsme tiek prognozēta deviņu procentu apmērā, bet 2015. gadā, kad rekonstrukcija tuvosies beigām, izaugsmes temps varētu samazināties līdz sešiem procentiem.

Vairāk nekā sešus mēnešus pēc zemestrīces galvaspilsētā Portoprinsā joprojām ir daudz nenovāktu gruvešu, ziņo AP. Palīdzības nometnēs dzīvo 1,6 miljoni cilvēku, bet jaunu dzīvesvietu būvniecība nav sekmējusies. Kopš zemestrīces ir pieaudzis noziedzības līmenis.

Humānajai palīdzībai piešķirtā nauda – 3,1 miljards dolāru – ir izlietota lauka slimnīcu izveidei un uzturēšanai, kā arī darbinieku algām, transportam un palīdzības darbu strādnieku uzturēšanai. Martā notikušajā donorvalstu konferencē Haiti tika apsolīti 9,9 miljardi dolāru – šī nauda paredzēta nevis humānajai palīdzībai, bet gan valsts atjaunošanai. Līdz šim solītāji ir pārskaitījuši mazāk nekā divus procentus no summas, tomēr nākamo 18 mēnešu laikā būtu jāizmaksā 5,3 miljardi.

SVF, paziņojot par atbalsta pasākumiem Haiti, izteicis cerību, ka šis lēmums iedrošinās valstu valdības samaksāt solītos naudas līdzekļus. "Donorvalstīm nekavējoties būtu jāsāk pildīt savi solījumi, lai mazinātu sociālo spriedzi un uzlabotu dzīvošanas apstākļus," teikts SVF prezidenta Dominika Strosa Hāna izplatītajā paziņojumā. SVF pārstāvji skaidro, ka piešķirtā nauda nav paredzēta rekonstrukcijas darbiem, jo piedalīšanās šādos pasākumos nav fonda uzdevums. Šie līdzekļi ir paredzēti, lai Haiti Centrālajai bankai palīdzētu stabilizēt finanšu situāciju.