Mandelu godina 92. dzimšanas dienā

Vakar, Nelsona Mandelas 92. dzimšanas dienā tika atzīmēta arī starptautiskā viņam veltītā diena, kurā cilvēki tiek aicināti darīt sabiedriski derīgus darbus.

Par starptautiski atzīmējamu Nelsona Mandelas dzimšanas dienu ANO noteica pagājušajā gadā, tādējādi izrādot godu Nobela Miera prēmijas laureāta devumam konfliktu risināšanā, starprasu attiecību, cilvēktiesību un izlīguma veicināšanā. ANO ģenerālsekretāra Bana Ki Mūna paziņojumā teikts, ka N. Mandela iemieso "cilvēcības un ANO augstākās vērtības". "Viņa dzīve, spēks un laipnība ir paraugs mums visiem," paziņojis B. Kimūns. "Viņš gadiem cīnījās pret saviem apspiedējiem. Un tad viņš tiem piedeva." Šī ir pirmā reize, kad ANO ir atbalstījusi vienam cilvēkam veltītu dienu, vēsta BBC.

"Prezidents Mandela ir atdevis sava mūža 67 gadus, lai cīnītos pret aparteīdu, bet mēs visi tagad varētu izmantot 67 minūtes no savas dzīves, lai padarītu pasauli labāku," izteicies Nobela Miera prēmijas laureāts un bijušais Somijas prezidents Marti Ahtisāri, kas ir N. Mandelas 2008. gadā izveidotās Vecajo grupas vadītājs. Šo organizāciju veido pazīstami pasaules līderi. "Nelsons Mandela mums ir devis brīnišķīgu iespēju un pienākumu Mandelas dienā izdarīt kaut ko pozitīvu un aktīvu," sacīja bijušais ASV prezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Džimijs Kārters. Mandelas dienas atbalstītāji aicina cilvēkus, kuriem ir tuvi viņa ideāli, veltīt 67 minūtes sava laika, "lai atstātu pozitīvas pēdas un palīdzētu mainīt pasauli sev apkārt".

Dienvidafrikāņi Mandelas dienu plaši atzīmēja, apstrādājot dārzus, krāsojot namus un aicinot būt vienotiem, raksta AP. N. Mandelas sieva Graka Mačela svētdien apmeklēja bāreņu namu Soveto, kur palīdzēja izveidot sakņu dārzu.

Pats cilvēktiesību cīnītājs un bijušais Dienvidāfrikas prezidents, kura veselība kļūst aizvien vājāka, savu dzimšanas dienu atzīmēja savās mājās Johannesburgā. Vakar no rīta, cerot ieraudzīt pašu gaviļnieku, pie viņa nama Hūtonas rajonā bija pulcējies bariņš cilvēku. "Esmu šeit no astoņiem. Varbūt man paveiksies, un es viņu ieraudzīšu," aģentūrai AFP sacīja Džesija Mārtina, kurai rokās ir uzraksts "Daudz laimes dzimšanas dienā!". Pie vārtiem bija manāmi arī vecāku pieskatīti bērni, kas bija atnesuši paštaisītas apsveikuma kartītes un gaidīja, kad veltes varēs nodot N. Mandelas ģimenes locekļiem. Pie nama dežurējošais policists skaidroja, ka neviens iekšā netiks laists, jo Mandelas ģimene ir lūgusi nodrošināt privātumu.

N. Mandela par cīnīšanos pret aparteīda režīmu Dienvidāfrikā cietumā ir pavadījis 27 gadus. 1990. gadā viņš tika atbrīvots no apcietinājuma un vadīja sarunas ar aparteīda režīma līderiem. Šo procesu kulminācija bija vēlēšanas 1994. gadā, kurās viņš tika ievēlēts par prezidentu. 1999. gadā viņš pēc termiņa beigām uz vēl vienu termiņu vairs nekandidēja.

2004. gadā N. Mandela atvadījās no publiskās dzīves, aizgāja pensijā un kopš tā laika cilvēkos ir bijis redzams reti. Pagājušajā nedēļā viņš gan ieradās Pasaules kausa izcīņas futbolā slēgšanas pasākumā un pamāja ar roku skatītājiem. Uz fināla spēli viņš nepalika. N. Mandela bija centies panākt, ka sacensības tiek rīkotas Dienvidāfrikā, tomēr mazmazmeitas nāve pasākuma priekšvakarā lika viņam atteikties no piedalīšanās atklāšanas ceremonijā.

Svarīgākais