Arestē Ziemeļīrijas nemieru dalībniekus

Kopš pirmdienas, kad Belfāstā sākās katoļu nemiernieku uzbrukumi policijai, Ziemeļīrijas policija ir arestējusi septiņus cilvēkus. Nemieri Belfāstā ir notikuši pēdējās naktis, bet tie sāk mazināties.

Pēdējie arestētie ir 25 un 35 gadus veci vīrieši. Viņi tiek turēti aizdomās par saistību ar pirmdien notikušo šaušanu Nortkvīnas ielā, kurā ievainojumus guva trīs policisti, vēsta BBC. Par sabiedriskās kārtības traucēšanu apsūdzība uzrādīta kādam citam 20 gadus vecam vīrietim.

Trešdienas naktī nemieri sākās ap astoņiem vakarā pēc vietējā laika un ilga sešas stundas. Katoļu nemiernieki izraisīja ugunsgrēkus, meta policistiem ar degbumbām un petardēm. Policija pret viņiem raidīja gumijas lodes un ūdens šaltis un aizturēja divus jaunus vīriešus. Līdz šim ievainojumus guvuši vairāk nekā 80 policistu, tomēr viņu traumas nav smagas.

Policija gan paziņojusi, ka nemieri mazinās un trešdienas nakts nekārtībās bijis mazāk dalībnieku nekā iepriekšējās. Nemiernieku kodols sastāvot no apmēram 12 cilvēkiem, kuru mērķis ir radīt nekārtības un uzbrukt protestantiem. Novērošanas kameru videomateriālos redzams, ka vairākums huligānu ir jaunieši, bet daļa – bērni. Policija uzskata, ka republikāņu disidenti, kas atbildīgi par vardarbību, bērnus un jauniešus izmanto par dzīvajiem vairogiem.

"Pastāv grupas, kas vēlas panākt, ka sabiedrību atkal pārņem konflikts," pēc Ziemeļīrijas valdības pārstāvju tikšanās ar policiju sacīja valdības vadītāja vietnieks Mārtins Makginess. "Tomēr ir pilnīgi skaidrs, ka viņiem tas neizdosies."

Vardarbība sākās pirmdien, kad republikāņu ekstrēmisti ar degbumbām apmētāja protestantu gājiena dalībniekus un policistus, kas viņus pavadīja. Gājiena laikā protestanti atzīmēja Oranžas prinča Viljama uzvaru pār katoļu karali Džeimsu II Boinas kaujā 1690. gadā. Lai arī 1998. gadā tika noslēgts Ziemeļīrijas miera līgums, tomēr 12. jūlija gājiens regulāri izraisa sadursmes, jo katoļu ekstrēmisti gājienu cenšas nepieļaut.

Svarīgākais