Joprojām mēģina novērst naftas noplūdi Meksikas līcī

Uzņēmums BP ir noņēmis bojātā naftas ventiļa uzmavu, pa kuru nafta tiek sūknēta virspusē, lai tā vietā uzstādītu citu risinājumu, kas ļaus savākt vairāk Meksikas līcī izplūstošās naftas.

Nomaiņas laikā no ventiļa gan izplūdīs daudzi tūkstoši barelu naftas, un operācija varētu aizņemt vairākas dienas. Krasta apsardzes preses pārstāvis Džeimss Makfersons skaidro, ka uzmavas uzlikšana šajā gadījumā "nav tas pats, kas aiztaisīt zobupastas tūbiņu".

BP atzīst, ka nav garantijas, ka jaunais risinājums darbosies, jo šī tehnoloģija vēl nekad nav izmēģināta tādā dziļumā. Speciālisti arī brīdina, ja uzmavai būs jāiztur ārkārtīgi liels spiediens, un, ja tas neizdosies, var veidoties jauna noplūde. Tomēr, ja tas būs veiksmīgs, ik dienas no ventiļa varēs savākt vairāk nekā 50 000 barelu izplūstošās naftas un dabasgāzes. Līdzšinējais risinājums spēj uzņemt tikai apmēram pusi no izplūstošā piesārņojuma, kas ir 35 līdz 60 tūkstoši barelu naftas dienā. Galīgais risinājums gan joprojām ir gaidāms tikai augustā, kad būs gatavi divi papildu urbumi, kas mazinās spiedienu ventilī.

Vides katastrofas darbu novēršana BP līdz šim izmaksājusi vairāk nekā 3,1 miljardu dolāru, ziņo BBC.

Svarīgākais