Ķīnā joprojām atrod indīgu pienu

Vismaz trīs provincēs Ķīnā konstatēti ar bīstamu ķimikāliju saindēta piena pulvera krājumi. Pulveris, domājams, palicis pēc 2008. gada skandāla, kad indīga piena dēļ dzīvību zaudēja seši bērni un simti tūkstošu saindējās.

Atklājums parāda, ka arī pēc notikušā, kad varas iestādes apzināja situāciju, notiesāja desmitus cilvēku un diviem izpildīja nāvessodu, saindētais piens joprojām ir problēma, vēsta AP. Pārtikas drošības speciālisti domā, ka nesen konfiscētais ar melamīnu atšķaidītais piens ir ražots pirms 2008. gada vai arī 2008. gadā un tā vietā, lai tiktu iznīcināts, tas nonācis noliktavās. Pēc tam, kad ar pienu saindējās vairāk nekā 300 tūkstoši bērnu, varas iestādes lika iznīcināt vairākus desmitus tūkstošu bīstamo piena izstrādājumu, tomēr šie norādījumi nav īstenoti. "Ir svarīgi izskaitļot, cik 2008. gadā bija indīgu izstrādājumu, un pārliecināties, ka tie tiek iznīcināti vai arī droši uzglabāti," saka Pasaules Veselības organizācijas pārtikas drošības zinātnieks Pīters Bens Embareks, kurš strādā Pekinā. "Kamēr daļa šīs produkcijas nebūs uzskaitīta vai pienācīgi iznīcināta, mēs nelaimīgā kārtā redzēsim, ka šādi notikumi atkārtojas."

Kopumā šogad saindētā piena pulvera krājumi ir atrasti trīs provincēs, un pēc šiem atklājumiem pārtikas drošības amatpersonas ir veikušas reidus 16 provincēs, meklējot tur bīstamo izstrādājumu. Pēdējais atradums bija Cjinhajā, kur pagājušajā mēnesī tika konfiscētas 64 tonnas piena pulvera izejmateriālu un 12 tonnas indīga pulvera. Savukārt Dziliņas provincē atrasti tūkstoš iepakojumu ar pulveri. Cjinhajas piena pārstrādes rūpnīcas Dunjuaņ īpašnieks un ražošanas vadītājs arestēts. Par rūpnīcā notiekošo varas iestādes uzzināja pēc tam, kad uzņēmums uz pārbaudēm bija nosūtījis iegādātā pulvera paraugus, lai noteiktu, cik daudz ūdens drīkst pievienot.

Melamīns atšķaidītajam pienam tika pievienots, lai analīzēs parādītos labāki kvalitātes rādītāji. Tomēr melamīna dēļ cilvēka organismā veidojas nierakmeņi vai arī parādās citas nieru problēmas.

Svarīgākais