Izmeklē Sarkozī kampaņas ziedojumus

© Scanpix

Francijas prokuratūra ir sākusi izmeklēšanu par pārkāpumiem Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī vēlēšanu kampaņas finansējuma piesaistē un viņa kampaņas saistību ar nelikumīgiem naudas līdzekļiem.

Francijas bagātākās sievietes Liliānas Betenkūras bijusī grāmatvede Klēra Tibo varasiestādēm ir atzinusi, ka 2007. gadā saņēmusi norādījumu pārskaitīt 150 000 eiro N. Sarkozī vēlēšanu kampaņai. Pēc Francijas likumdošanas, ziedojuma apmērs nedrīkst pārsniegt 7500 eiro, vēsta Washington Post. K. Tibo no konta noņēmusi gan tikai 50 000 eiro, jo tas bijis viņas limits, – šo faktu apstiprina arī bankas konta izraksts, ziņo laikraksts Le Monde. Pēc K. Tibo sacītā, pārējo summu esot izņēmis kāds cits L. Betenkūras darbinieks. Turklāt N. Sarkozī esot bijis tikai viens no centriski labējiem politiķiem, kuri regulāri no L. Betenkūras saņēmuši aploksnes ar skaidru naudu. Aizdomas par N. Sarkozī saistību ar šo naudu prezidentam rada nepatikšanas. Jau tagad viņa reitingi ir nokritušies līdz 26 procentiem, un izmeklēšanas dēļ tie varētu pazemināties vēl vairāk.

Francijas tiesa pašlaik izskata lietu pret 87 gadus veco L. Betenkūru, kuras īpašumi tiek lēsti 17 miljardu eiro apmērā un kas, iespējams, ir slēpusi ienākumus Šveices bankā, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. L. Betenkūra ir Jūdžina Šillera meita – viņš 1909. gadā nodibināja uzņēmumu L"Oreal, kas ir viens no pasaulē vadošajiem kosmētikas ražotājiem.

Lietas izskatīšana sākās pagājušajā nedēļā saistībā ar viņas spēju pārvaldīt savus īpašumus. L. Betenkūras meita Fransuāza ir iesūdzējusi tiesā slavenību fotogrāfu Fransuā Marī Banjēru, kurš ir viņas mātes tuvs draugs un kurš, pēc meitas domām, nelietīgi ir izmantojis mātes garīgo vājumu, lai gūtu piekļuvi viņas bagātībām. L. Betenkūra gan pastāv uz to, ka bagātīgās dāvanas 62 gadus vecajam F. M. Banjēram sniegusi, atrodoties pie pilnas saprašanas.

Pašreizējais darba, solidaritātes un civildienesta ministrs Ēriks Vērts, kurš bija kampaņas kasieris un šos pienākumus pašlaik veic arī N. Sarkozī partijā UMP, apsūdzības ir noliedzis un K. Tibo ir iesūdzējis tiesā par apmelošanu. Viņš ir arī izpelnījies pārmetumus par to, ka pildīja partijas kasiera pienākumus arī laikā, kad bija budžeta ministrs, kas atbild par nodokļu iekasēšanu. Savukārt pats N. Sarkozī šo informāciju ir nodēvējis par nomelnošanas kampaņu, ziņo BBC.

Politiķus ar L. Betenkūras lietu saista arī tas, ka Ē. Vērta sieva ir strādājusi uzņēmumā, kas pārvalda viņas īpašumus, un tātad ir bijusi saistīta ar nodokļu nemaksāšanu. Viņu abu vārdi ir dzirdami sarunās, ko slepus bija ierakstījis L. Betenkūras sulainis. No šīm sarunām noprotams, ka L. Betenkūra bija maksājusi UMP pārstāvjiem, tajā skaitā Ē. Vērtam, kā arī izvairījusies no nodokļu maksāšanas. Ē. Vērta sieva nesen pārtrauca darbu šajā uzņēmumā, un pāris noliedz, ka viņi būtu atradušies interešu konfliktā.

Ē. Vērts apsūdzības nodēvējis par "Sociālistu partijas rīkotu politisku sazvērestību", bet opozīcijā esošie sociālisti, protestējot pret ministra izteikto kritiku saistībā ar uzmanības pievēršanu šim jautājumam, demonstratīvi atstāja parlamentu.

Svarīgākais