Šrilankas ministrs pieteicis badastreiku

Šrilankas valdības ministrs Vimāls Vēravansa pie ANO biroja Kolombo ir sācis badastreiku, tādējādi protestējot pret ANO sākto izmeklēšanu saistībā ar karā pret tamilu nemierniekiem armijas pastrādātajiem noziegumiem.

Šonedēļ vairākas dienas ir notikušas demonstrācijas, kurā cilvēki bija izteikuši neapmierinātību ar apsūdzībām noziegumos, savukārt tagad mājokļu ministrs V. Vēravansa sola cīnīties līdz galam. Apsūdzības par noziegumiem, kas pastrādāti pilsoņu kara beigās, ir vērstas gan pret Šrilankas armiju, gan tamilu nemierniekiem. Pēc ANO datiem, kara beidzamajos piecos mēnešos pagājušajā gadā dzīvību zaudēja vairāk nekā septiņi tūkstoši civiliedzīvotāju. Bruņotie spēki, iespējams, arī ir šāvuši uz nemierniekiem, kuri padevušies. Šrilankas valdība pārmetumus noraida, ziņo BBC.

V. Vēravansa ir iekārtojies gultā pie ANO biroja galvenās ieejas. Turpat uzturas arī daži budistu mūki, kuri šai akcijai ir devuši savu svētību. Pie netālu esošā koka ir piestiprināts ANO ģenerālsekretāra Bana Ki Mūna attēls kopā ar nievājošiem uzrakstiem. Savukārt trīs ANO amatpersonas, kas strādā izmeklēšanas komisijā, nodēvētas par "trim idiotiem". Valdība ir atteikusies šiem trim cilvēkiem izsniegt vīzas un paziņojusi, ka izmeklēšana ir Šrilankas suverenitātes pārkāpums.

"Es badošos līdz nāvei. Gavēni apturēšu tikai pēc tam, kad apsūdzības kara noziegumos tiks atsauktas un komisija izformēta," paziņoja ministrs. Kāds no viņa sabiedrotajiem skaidroja, ka "Rietumu tautas pagātnē ir pastrādājušas visu veidu cilvēktiesību pārkāpumus, bet tagad viņi nāk pie mums un stāsta, kā īstenot cilvēktiesības".

Cilvēku neapmierinātība ar ANO izmeklēšanu būtiski ir ietekmējusi šīs organizācijas darbu valstī, un daudzi no ANO darbiniekiem nespēj iekļūt savās darbavietās. Šonedēļ ANO paziņoja, ka iebilst pret šīm akcijām, kas traucē tās darbu. Šrilankas valdība ir solījusi, ka ANO darbinieki birojā varēs iekļūt un varēs to pamest, tomēr ir jaušams, ka tā klusībā atbalsta ministra protesta akciju.

Kāds atvaļināts Šrilankas armijas ģenerālis Amerikas balsij sacīja, ka Šrilankai neinteresē, ko ANO domā par tās militāro kampaņu, jo "tas bija karš, kas bija jāpabeidz jebkuriem līdzekļiem".

Svarīgākais