Miris Minhenes terora aktu plānotājs

Sīrijā 73 gadu vecumā miris Mohameds Ūdehs, kurš organizēja palestīniešu teroristu uzbrukumu Izraēlas izlasei 1972. gada Minhenes olimpiskajās spēlēs. Šo asinsizliešanu viņš aizstāvēja līdz sava mūža beigām.

M. Ūdeha vadītās organizācijas Melnais septembris kaujiniekiem 1972. gada 5. septembrī ielaužoties Izraēlas sportistu mītnē, dzīvību zaudēja divi atlēti, kas pretojās, bet deviņi citi tika paņemti par gūstekņiem un nogalināti laikā, kad Vācijas policija tos gribēja atbrīvot. Ķīlnieku krīzes laikā dzīvību zaudēja arī pieci uzbrucēji un vācu policists.

Dzīves nogali M. Ūdehs, pazīstams arī kā Abū Daūds, aizvadīja Sīrijas galvaspilsētā Damaskā un nemainīgi uzskatīja, ka uzbrukums bija pamatots. Viņš noliedza, ka plānā jau no sākuma būtu bijis paredzēts nogalināt 11 Izraēlas sportistus, tomēr ir izteicies, ka kopumā uzbrukumam bijusi pozitīva ietekme uz palestīniešiem. "Pirms Minhenes mēs bijām vienkārši teroristi, un nevienam nebija ne jausmas par Palestīnu. Pēc Minhenes cilvēki vismaz sāka vaicāt: kas ir šie teroristi? Ko viņi vēlas?" 2005. gadā intervijā AP sacīja M. Ūdehs.

Savu lomu operācijā M. Ūdehs atzina 1999. gadā, kad izdeva grāmatu Palestīna: No Jeruzālemes līdz Minhenei, un tas izraisīja plašu sašutuma vilni. Izmeklēšana tika sākta Vācijā, bet Francija, kur viņš reiz tika arestēts un vēlāk atbrīvots, teroristam liedza iebraukt savā teritorijā. Izraēla viņam vairs neļāva doties uz Rietumkrastu, kur dzīvot turpināja viņa ģimenes locekļi.

Viņš savas dzīves laikā pats arī atklāja, kā kopā ar citiem Melnā septembra dalībniekiem kafejnīcā Romā, smēķējot un dzerot kafiju, izstrādājuši uzbrukuma shēmu. Viņus pie šādiem līdzekļiem ķerties bija vedinājis tas, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja bija atteikusies pieņemt palestīniešu olimpisko komandu. Viņi bija iecerējuši nolaupīt Izraēlas sportistus un tos pēcāk iemainīt pret vairāk nekā 200 palestīniešiem, ko apcietinājusi Izraēla. Un, tā kā daudzi no Izraēlas sportistiem 1967. gada Sešu dienu karā bija dienējuši armijā un bijuši armijas rezervē, viņi atzīti par likumīgiem mērķiem. Terora aktu televīzijas tiešraidē rādīja daudzviet pasaulē. Izraēlas aģenti pēc tam nogalināja vairākas palestīniešu amatpersonas, kas varētu būt iesaistītas teroraktā.

M. Ūdehs ir dzimis 1932. gadā Jeruzālemē. Sešu dienu kara laikā viņš aizbēga uz Jordāniju un pievienojās Palestīnas atbrīvošanas organizācijai (PLO). Pēc 1972. gada uzbrukumiem viņš pārcēlās uz Austrumeiropu un pēc tam uz Libānu, līdz tur izcēlās pilsoņu karš. 1981. gadā M. Ūdeham izdevās izvairīties no atentāta mēģinājuma Varšavā. Uzbrukuma rīkotājs varētu būt kāds neapmierināts PLO aģents, kurš vēlāk tika notverts un nogalināts. Austrumeiropā viņam bija ciešas saites ar komunistu režīmu izlūkdienestiem, raksta New York Times.

Mūža nogali pavadot Damaskā, viņš dzīvoja klusu, tomēr savas domas nemainīja. "Pašlaik es ar jums nevaru cīnīties," viņš intervijā AP vērsās pie Izraēlas. "Bet mans mazdēls varēs un viņa mazdēli arī." Viņš stāstīja, ka šādu uzbrukumu būtu gatavs rīkot vēlreiz, tikai, iespējams, bijis nepieciešams būt mazliet elastīgākiem savās prasībās. "Mūsu dienās bija vai nu Palestīna, vai nekas, bet mums vajadzēja pieņemt ideju par Palestīnu, kas atrodas blakus Izraēlai." Teroristam pēcnāves cildinājumu veltījuši abi lielākie palestīniešu grupējumi Fatāh un HAMĀS.

Svarīgākais