Pēc raķešu vairoga plānu atcelšanas Putins pieprasa arī citas piekāpšanās

© RIA Novosti

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu par atteikšanos no pretraķešu vairoga būves Eiropā ir nodēvējis par pozitīvu soli, tomēr norādījis, ka gaida arī citas piekāpšanās no Vašingtonas puses.

Savos pirmajos publiskajos izteikumos, kas veltīti šim jautājumam, V. Putins vakar izteicās, ka tagad sagaida ASV atbalstu Krievijas iestāties pasaules tirdzniecības organizācijā. „Sagaidu, ka pēc šī drosmīgā un pareizā lēmuma būs arī citi,” V. Putins sacīja uzrunas laikā Melnās jūras kūrortā Sočos. Viņaprāt, ASV tagad būtu jāatceļ „visi ierobežojumi, kas liedz Krievijā ievest augstās tehnoloģijas”, kā arī jāpanāk, ka Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna var pievienoties Pasaules Tirdzniecības organizācijai.

Kā norāda Financial Times, šādas prasības ir pārsteigums Rietumu diplomātiem. ASV un Eiropas Savienība arī līdz šim ir atbalstījuši Krievijas vēlmi dalībai šajā organizācijā, tomēr šogad V. Putins pēkšņi pārtrauca sarunas par pievienošanos.

V. Putina runa varētu būt kārts B. Obamas kritiķu rokās, kuri uzskata, ka Vašingtona sev svarīgā jautājumā ir piekāpusies, pretim neiegūstot neko, turklāt tā šādā veidā, iespējams, parāda vājumu un gatavību piekāpties arī turpmāk. Tanī pašā laikā ar runu uzstājoties Briselē, jaunais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens sacīja, ka tagad NATO un Krievijai ir ciešāk jāsadarbojas un piedāvāja ASV, Krievijai un NATO apvienot savas pretraķešu sistēmas.