Krievija neizvietos raķetes Kaļiņingradā

Atbildot uz ASV lēmumu Eiropā nebūvēt pretraķešu vairogu, Krievija paziņojusi, ka neizvietos raķetes "Iskander" Kaļiņingradā.

Par atteikšanos no raķešu vairoga celtniecības Čehijā un Polijā ASV prezidents Baraks Obama paziņoja ceturtdien. Viņš paskaidroja, ka lielās fiksētās sistēmas vietā tiks izstrādāta mobilāka sistēma, un tā sākotnēji tiks bāzēta jūrā.

Krievija pret ASV aizsardzības plāniem iebilda un vēl šogad Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs solīja par atbildi vairogam Kaļiņingradā izvietot raķetes. Tagad, kad ASV no saviem plāniem atteikusies, arī Krievija ir atsaukusi draudus, vēsta aģentūra "Interfax".

Krievija un ASV noliedz, ka B. Obamas lēmums par atteikšanos no vairoga būtu rezultāts kādam slepenam līgumam. Tomēr par Vašingtonas piekāpšanos Maskava ir paudusi gandarījumu.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais