Eiropas Parlaments grib aizliegt tirgot olas pēc skaita

Eiropas Parlamentā izstrādātie grozījumi pārtikas marķēšanas noteikumos paredz, ka pārtikas preces drīkstēs pārdot tikai pēc svara, nevis skaita, un tas nozīmē, ka, piemēram, iepakojumā vairs nebūs nopērkamas sešas vai desmit olas. Jaunie noteikumi attiektos arī uz daudzām citām pārtikas precēm, ko pierasts iegādāties pēc skaita.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Parlamenta deputāti noraidīja ierosinājumu atļaut katrai dalībvalstij lemt par to, kādus izstrādājumus drīkst pārdot pēc skaita, vēsta britu laikraksts Daily Telegraph.

Noteikumu izmaiņas pārtikas un mazumtirdzniecības nozarei nozīmē papildu izdevumus, jo katrs izstrādājums būs jānosver, lai nodrošinātu, ka tas atbilst marķējumā norādītajiem datiem. Tas nozīmē, ka uz pakas rakstīs nevis, cik tajā ir olu, bet tur būs jābūt norādītai konkrētā iepakojuma masai. Turklāt, kā ziņo Daily Mail, uz iepakojuma nedrīkstēs atrasties norāde par izstrādājumu skaitu.

Nozares izdevums Grocer raksta, ka tirgotāji grozījumus uzņem ar šausmām un ir nodēvējuši par "pilnīgu trakumu". Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra jau ir izteikusi kritiku par piedāvātajiem grozījumiem un, domājams, cels iebildes pret mēģinājumiem ieviest šādus noteikumus. Aģentūras paziņojumā norādīts, ka ir svarīgi, lai informācija uz iepakojuma patērētājiem sniegtu nepieciešamo priekšstatu par tā saturu, un ka šis jautājums joprojām tiek apspriests Eiropas Savienības līmenī.

Cepēju federācijas direktors Gordons Polsons norāda – problēma ar grozījumiem ir tāda, ka tajos ir izlaisti izņēmumi, un "būs ļoti grūti tos atkal iekļaut". Lielbritānijas Mazumtirdzniecības konsorcija pārtikas direktors Endrū Oupijs izteicies, ka grozījumi ir slikti, jo "mums ir nepieciešams palīdzēt pircējiem, nevis tos mulsināt".

Svarīgākais